2022-04-08 07:19Pressmeddelande

Pressvisning inför invigning av kulturreservatet Kulturens Östarp

Flygbild från Kulturens Östarp. Foto: Pär Connelid. Flygbild från Kulturens Östarp. Foto: Pär Connelid.

Kulturens Östarp har blivit kulturreservat och den 1 maj sker den officiella invigningen, samtidigt som vi startar sommarsäsongen! Inför detta välkomnar vi journalister till Östarp måndagen den 25 april kl 10.30. Då berättar Kulturens museichef Gustav Olsson om vad det innebär att friluftsmuseet nu blivit kulturreservat, och om Kulturens framtidsplaner för Kulturens Östarp.
 
Länsstyrelsen Skåne tog beslutet om kulturreservatet i slutet av förra året, men när sommarsäsongen drar igång den 1 maj är det dags att inviga och fira! I samarbete med Länsstyrelsen Skåne bjuder vi då på ett fullspäckat program, med kohornsfanfar, invigningstal med landshövding Anneli Hulthén, presentation av lantrasdjur, barnaktiviteter med mera. Besökarna kan också följa med på visningar av kulturlandskapet på Östarp, lantrasdjuren och korsvirkesgården Gamlegård och dess trädgård. En av åkrarna plöjs under dagen med brukshästar. (Hela programmet för dagen finns längre ner.)
 
Inför säsongstarten samlas Kulturens personal på Kulturens Östarp den 25 april, och röjer, städar och fixar inför säsongstarten. Denna dag har vi valt som en pressvisningsdag för journalister som då kan få en inblick i vad ett kulturreservat är, varför Östarp är ett så speciellt friluftsmuseum och även få höra något om framtidsplanerna för Kulturens Östarp. Kulturens museichef berättar och visar runt, och det finns också tillfälle att ställa frågor. 
 
Vill man läsa på i förhand om kulturreservatet finns information på Länstyrelsen Skånes hemsida.
 
Pressvisning: Inför invigningen av kulturreservatet Kulturens Östarp. Samling vid Östarps Gästgivaregård. 
Datum: Måndag 25 april 2022, kl 10.30
Plats: Kulturens Östarp, Gamla Lundavägen 2481-79, Blentarp
Pressbilder: Bifogas, scrolla ner. 
Anmälan och kontakt: Vi är tacksamma om du meddelar oss att du kommer. Mejla kommunikatör Maria Bohlin maria.bohlin@kulturen.com eller ring 046-35 04 47. 
Program för invigning av kulturreservat och säsongsstart 1maj
  • Kl 10.30–10.45 Museichef Gustav Olsson hälsar välkommen och landshövding Anneli Hulthén invigningstalar.
  • Kl 10.45–11.30 Riksspelman Erik Ask-Upmark blåser fanfar i kohorn, och sedan presenteras lantrasdjuren av gårdsbrukare Emma Johansson och Kristina Bakran från Kulturen.
  • Kl 11.30–12.00 Visning av kulturlandskapet med Per Larsson från Kulturen och Magnus Berglund från Länsstyrelsen Skåne (för vuxna). Samling framför Gamlegård.
  • Kl 12.00–13.00 Barnen är välkomna att så frön i Gamlegårds trädgård med Kulturens trädgårdsmästare
  • Kl 13.00–13.30 Barnföreställning: Bockarna Bruse med Anna Rynefors. Intill Vattenmöllan.
  • Kl 13.30–14.00 Visning av lantrasdjuren med gårdsbrukare Emma Johansson (för både barn och vuxna). Samling framför Gamlegård.
  • Kl 14.00–14.40 Visning av Gamlegård och trädgården, avslutas med plantering av ett plommonträd (för vuxna/äldre barn och ungdomar). Samling framför Gamlegård.
  • Kl 11.30–15.00 (ungefärlig start och sluttid) Jenny Göransson, tidigare gårdsbrukare på Östarp, och Sigvard Gustavsson plöjer åker med sina brukshästar. Eventuellt hinner de även med att harva. Öster om korsvirkesgården Gamlegård.
  • Kl 10.30–16.00 finns personal på plats för att svara på frågor och berätta om Kulturens Östarp som kulturreservat, djuren på Östarp och Gamlegårds historia. Riksspelman Erik Ask-Upmark spelar musik och visar gamla vallinstrument på Gamlegårds innergård. Vi bjuder på kanelbullar. Om Kulturen i Lund

Kulturens Östarp är Kulturens friluftsmuseum i Sjöbo kommun. Där kan du uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talets mitt, med byggnader, djur och trädgård i ett gammalt kulturlandskap. Här finns den fyrlängade korsvirkesgården Gamlegård, som är öppen för besökare under sommaren. Kulturens Östarp är ett kulturreservat, och du är välkommen att besöka området året runt. På Östarps Gästgivaregård kan du äta närproducerad skånsk mat.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin