2015-04-08 11:53Pressmeddelande

Pressvisning av utställningen Staged Fashion

null

Har du hört talas om Army of Lovers, The Knife och Yohio? Känner du till Camilla Thulin, Bella Rune eller Katarina de Bourg som skapat deras scenkläder? Möt några av formgivarna bakom populära svenska artisters scenkostymer i Staged Fashion – Designed Identities. Du får se originalkostymer och ta del av hur de har blivit till och vad de medverkande vill uttrycka.

Utställningen är producerad av Falkenbergs museum och visar unikt material med 25 kostymer från åtta olika artister och grupper. Gemensamt för de medverkande i utställningen – designers och artister – är att de tar scenkostymen på fullt allvar.

Vad vill artisterna och formgivarna förmedla och vilken funktion och betydelse har scenkostymen?

- För mig är scenen som ett elektriskt magiskt fält. Det skulle lika gärna kunna vara brinnande eld, det är ungefär samma känsla. Då kan man inte komma upp i jeans, berättar Paulina Wallenberg-Olsson.

Hur är det för dig själv i vardagen, när är kläderna viktiga och när tar du på dig vad som helst? Vad betyder kläderna för din identitet och förändras den om du byter stil? Vad skulle du ha på dig om du skulle stå på scen? I utställningen finns en liten garderob där du kan prova förvandlingar framför spegeln.

Du kan också bidra till utställningen genom att skicka in en bild på dig själv som sedan visas i utställningen och på Kulturens webb och sociala medier. Kanske har du några kläder som särskilt uttrycker vem du är eller som hjälper dig att känna dig extra stark eller som förmedlar en åsikt du har?

Bilden mejlas till stagedfashion@kulturen.com. Skriv gärna något kort om vad du kände eller ville uppnå med din klädsel.

På söndag invigs Staged Fashion – Designed Identities av den prisbelönta kostymdesignern Marianne Lunderquist. Hon har jobbat som kostymtecknare på Sveriges Television i 25 år, och har sedan elva år tillbaka ett eget företag med inriktning på kostymdesign för teater, film, show och reklam.

Utställning: Staged Fashion – Designed Identities, utställningsperiod 12 april–23 augusti 2015. Producerad av Falkenbergs museum.

Plats: Kulturen, Tegnérsplatsen i Lund

Pressvisning: Torsdag 9 april kl 10.30. Utställningspedagog Annika Mandahl berättar om utställningen.

Invigning: Söndag 12 april kl 14-15. Utställningen invigs av av den prisbelönta kostymdesignern Marianne Lunderquist.

Pressbilder: Bifogas, scrolla ner och klicka på bilderna för att ladda ner högupplösta versioner.

För mer information:

Utställningspedagog Annika Mandahl, 046-34 04 39, annika.mandahl@kulturen.com

Informatör Maria Bohlin, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin