2019-06-12 08:25Pressmeddelande

Pressvisning av utställningen Katja of Sweden på Kulturen i Lund

Reklambild för MMT (Malmö Mekaniska Tricotfabrik). Foto: Claës Lewenhaupt. Reklambild för MMT (Malmö Mekaniska Tricotfabrik). Foto: Claës Lewenhaupt.

Med egen avdelning på Saks Fifth Avenue i New York, förstasidor på världsledande modemagasin och utsåld kollektion på Harrods i London blev Katja of Sweden – Katja Geiger – Sveriges första internationellt kända modedesigner. Trendkänslig och målmedveten bröt hon med tidens snäva kvinnoideal och gick sin egen väg. Fredagen den 14 juni kl 10.30 är det dags för pressvisning av utställningen Katja of Sweden på Kulturen i Lund, och dagen efter är det invigning. 

Skånskfödda Katja inspirerades bland annat av Kulturen i Lund, och skänkte före sin bortgång en stor samling av sin design till museet. Nu visar vi en stor del av detta för första gången.

2020 skulle Katja Geiger ha fyllt 100 år. Vi firar det med utställningen Katja of Sweden som gör nedslag i hennes färg- och mönsterrika design, och fångar tidsandan från 1960- och 1970-talen.

I utställningen kontrasterar det strama svartvita mot det kulörta lekfulla. Här blandas Katjas kläder och skor med journalfilm och modefotografier av Claës Lewenhaupt och Georg Oddner.

Med Katjas egna ord berättar vi om hur hon gav den moderna kvinnan nya material, snitt och mönster, och hur det var att vara kvinna i en mansdominerad bransch. ”Vad jag ville åstadkomma var en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda henne sköna, bekväma, härliga kläder, lätta att sköta och leva i utan att hon skulle behöva tänka på hur de klarade hemmet, jobbet, barnen, resorna, representationen och så vidare. ”

I korta filmklipp berättar samarbetpartners, designers och modekännare om Katjas betydelse för svenskt mode – designern Carin Rodebjer (utsedd av Elle till Årets designer 2019), Damernas Världs förra chefredaktör Martina Bonnier, formgivarna Carl Johan De Geer och Sven Fristedt, modehistorikern Tonie Lewenhaupt, Beckmans Designhögskolas rektor Karina Ericsson Wärn samt Katjas barnbarn Lotta Stensson, som också är modedesigner. 

Utställning: Katja of Sweden

Utställningsperiod: 15 juni 2019–23 februari 2020

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen i Lund.

Pressvisning: Fredagen den 14 juni 2019 kl 10.30.

Invigning: Lördagen den 15 juni kl 13.  Charlotte Åkerman, chef för samlingsavdelningen, berättar om samlingen som Katja skänkte till Kulturen 2011. Lotta Stensson, modedesigner och barnbarn till Katja, berättar om sin farmor och sedan klipps bandet av Katjas söner Chris Geiger och Anders Stensson.

Pressbilder: Bifogas. scrolla ner. För att ladda ner en bild högupplöst, klicka upp bilden och klicka sedan på knappen "Ladda ner". 

Kontakt:

Charlotte Åkerman, avdelningschef för Samlingar och utställningsproducent 046-35 04 16, charlotte.akerman@kulturen.com.

Anna Sanfridsson, textilkonservator och utställningsproducent, 046-35 04 69, anna.sanfridsson@kulturen.comOm Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin

Relaterad media