2016-06-02 07:30Pressmeddelande

Pressvisning av utställningen Bröst – fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin

null

Lördagen den 11 juni inviger vi utställningen Bröst – fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin på Kulturen i Lund. Fotografierna kompletteras med reflekterande texter av fyra skribenter. Det är en utställning som vill få oss att fundera på kroppsideal och hur de skapas, om identitet och förändringar av hur vi ser på våra egna och andras bröst och kroppar.

Fotografierna i utställningen visades första gången i Klämkalendern 2016 som producerades på initiativ av bageriet Bonjour för att stödja Bröstcancerfonden. Elisabeth Ohlson Wallin fick tänka noga när hon fick frågan att uppmärksamma bröstcancer genom att porträttera kända svenskar som visade sina bröst. Att visa sina bröst idag 2016 tycks inte vara självklart.

För att bilderna inte skulle uppfattas som sexistiska fotograferade hon först av kvinnornas bröst i en svart vit bild som de sedan fick hålla framför sina överkroppar. På så sätt kunde alla vara helt påklädda och samtidigt bara visa brösten, på ett fotografi. Tanken var att skapa en skyddande effekt och att fokusera på kraften i bilderna. Hur människors kroppar skildras speglar samhällets normer och hur vi ser på dem som avbildas.

Kulturen bjöd in fyra skribenter som är intresserade av hur kvinnor avbildas och bad dem fundera över bilderna. Syftet är att deras reflektioner skall bidra till tankar om hur personerna är porträtterade men också om avbildandet av den kvinnliga kroppen idag. De fyra skribenterna är:

Helene Fuchs, filosofie doktor och lektor i konstvetenskap vid Högskolan i Halmstad. Medlem i tankesmedjan Humtank.

Julia Skott, journalist, författare och filosofie magister i filmvetenskap.

Linda Fagerström, konstkritiker och filosofie doktor i konsthistoria.

Anja Petersen, filosofie doktor i etnologi och pedagog på Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Deras texter till utställningen bifogas som en pdf.

Under invigningen den 11 juni samtalar konstkritiker Linda Fagerström med Elisabeth Ohlsson Wallin om porträtten i utställningen. Vid pressvisningen den 9 juni berättar utställningsproducent Viveca Ohlsson om utställningen.

Utställning: Bröst – fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen

Pressvisning: Torsdagen den 9 juni kl 10.30

Invigning: Lördagen den 11 juni kl 14.

Utställningsperiod: 11 juni–4 september 2016

Pressbilder och pdf med texter: Fem pressbilder bifogas. Scrolla ner och klicka på bilderna för att ladda ner dem höguppöst. Pdf med skribenternas texter till utställningen bifogas också.

För mer information:

Viveca Ohlsson, utställningsproducent och fotograf på Kulturen, 046-35 04 93,
viveca.ohlsson@kulturen.com

Christian Penalva, avdelningschef för utställningar, 046-35 04 29,
christian.penalva@kulturen.com

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar.

Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom museet i Lund driver Kulturen även flera andra besöksmål: Livets museumTegnérmuseet och Hökeriet i Lund; Kulturens Östarp i Sjöbo kommun; Medicinhistoriska museet i Helsingborg samt Norlindmuseet på Borgeby slott.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin