2016-03-09 07:30Pressmeddelande

Pressvisning av utställningen Barockt III – Rock i Barocken på Kulturen i Lund

null

På lördag är det dags att inviga utställningen Barockt III – Rock i barocken, med blomsterkonstnären Tage Andersens konstinstallationer och fotografen Bent Rejs rockfotografier från 1960-talet. Två kända danskars verk kombineras i en utställning med fantasi, konst, växter, och rockikoner i en annorlunda och överraskande kombination. Välkommen på pressvisning med Tage Andersen torsdagen den 10 mars kl 10.30.

I år firar Tage Andersen 40 år som blomsterkonstnär i Köpenhamn. Det uppmärksammar vi med en utställning som konstnären har skapat speciellt för Kulturen. Det är delvis en retrospektiv utställning, men här finns också en stor mängd nya konstobjekt som visas för första gången.

Tage Andersen inspireras av barockens formspråk och är känd för att kunna inta stora rum, både inomhus och utomhus, och om­­­vandla dem med växter och konstobjekt på sitt eget sär­präglade sätt. Inför denna jubileums­utställning har Tage skapat 40 unika glasobjekt – jubileumspokaler och magnifika glaskannor – som är numrerade och signerade.

I Lundahallen kombinerar Tage glasobjekten med växter och några av sina bästa verk från de senaste decennierna till en alldeles egen, sagoaktig helhet.

Till Textilhallen har Tage skapat ett magnifikt ljusobjekt som är upphängt bland några av 1900-talets största rockstjärnor. Här har Tage nämligen valt att visa ett åttiotal av den danske fotografen Bent Rejs rockfotografier från 1960-talet, som visar storheter som Rolling Stones, Beatles och Jimi Hendrix. Bent har under de senaste decennierna tagit alla bilder till Tage Andersens konstböcker. Bent Rej gick bort i januari 2016.

Utställningen fortsätter ut i Kulturens park, där Tage Andersen visar både nya trädgårdsobjekt och tidigare verk.

Utställning: Barockt III – Rock i barocken

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen.

Pressvisning: Torsdagen den 10 mars 2016 kl 10.30. Tage Andersen berättar om utställningen.

Utställningsperiod: 12 mars–15 maj 2016

Pressbilder: Här bifogas bilder från Tage Andersens tidigare utställningar, samt ett urval av Bent Rejs pop- och rockbilder från 1960-talet. Efter invigningen lägger vi ut bilder från vernissagen och utställningen i vårt pressrum på Mynewsdesk. Ni är förstås välkomna att fotografera under pressvisningen.

Bilagor: Faktablad om Tage Andersen och Bent Rej bifogas.

Invigning: Lördagen den 12 mars 2016 kl 14.00. Tage Andersen berättar om utställningen och trädgårdsskribenten Agneta Ullenius inviger.

För mer information:

Anders Jansson, intendent och projektledare, anders.jansson@kulturen.com, 046-35 04 22

Maria Bohlin, informatör, maria.bohlin@kulturen.com, 046-35 04 47

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin
Johan Hofvendahl
Kommunikationsansvarig
Johan Hofvendahl