2015-11-09 07:00Pressmeddelande

Pressvisning av utställningen Att rena på Livets museum

null

Utställningen Att rena handlar om njuren och hur den fungerar – och vad som händer när den inte gör det. En viktig del av utvecklingen av dialysbehandling för njursjuka har ägt rum i Lund. Professor Nils Alwall konstruerade en ”konstgjord njure” som han började använda för behandling av patienter 1946. Med hjälp av finansiering från företagaren Holger Crafoord kunde Alwalls dialysapparat utvecklas, och det lade grunden till det världsledande företaget Gambro.

Njurarna har många viktiga funktioner för kroppen, som man i utställningen kan se i en animation speciellt framtagen för Livets museum.

Dessvärre fungerar inte alltid njuren som den ska. Om mindre än 5 % av njurfunktionen återstår överlever man inte utan behandling med dialys eller organtransplantation. Globalt finns idag tre miljoner patienter som får regelbunden bloddialys. En halv miljon människor i världen lever med en fungerande transplantation.

1946 använde läkaren Nils Alwall sin egenkonstruerade dialysapparat på en patient för första gången. Han övertygade ledningen vid Medicinkliniken i Lund om att han kunde utveckla behandlingen, och fick tillgång till lokaler för dialysbehandling på sjukhuset.

Av en tillfällighet mötte Alwall företagsledaren Holger Crafoord 1964, och de två inledde ett samarbete. Crafoord meddelade att han skulle finansiera utvecklandet av "den konstgjorda njuren", och därmed lades grunden till Gambro i Lund. (Företaget är nu en del av Baxter International Inc).

Den enda möjligheten att undgå dialysbehandling är att få en ny njure inopererad. Behovet av organ är dock långt större än antalet donatorer. De allra flesta i Sverige har förutsättningar att bli donatorer genom att anmäla sig till donationsregistret. På så sätt kan man vara med och rädda liv, även när ens eget liv har tagit slut.

Att rena öppnar söndagen den 15 november kl 13.00. Utställningen invigs av Håkan Hedman som är ordförande i Njurförbundet.  

Utställning: Att rena. 

Plats: Livets museum, Lasarettsgatan 7 i Lund. 

Pressvisning: torsdag 12 november kl 10.30. Vi visar utställningen och berättar mer.

Invigning: söndag 15 november kl 13.00

Pressbilder: Bifogas, scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. Pressbilder från utställningen finns tillgängliga i vårt pressrum från och med torsdag 12 november. 

För mer information:
Berndt Ehinger, guide Livets museum, 046-17 16 90, berndt.ehinger@med.lu.se

Irene Jakobsson, guide Livets museum, 0723-00 95 84, dr.jakobsson@gmail.com 

Maria Bohlin, informatör på Kulturen, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kristina Embring Klang, kommunikatör på Gambro, kristina_embring_klang@baxter.com.

Livets museum är ett medicinhistoriskt museum i Lund, beläget i Valvet på gamla lasarettsområdet. Det grundades år 2012 av Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet i samarbete med Region Skåne, SUS Lund och externa finansiärer. Sedan den 1 september 2013 drivs det av Kulturen i Lund, på uppdrag av Region Skåne.

Basutställningen bygger på teman inspirerade av människokroppens funktioner. Biologi blandas med teknik och utställningen tar bland annat upp frågor kring åldrande, dieter, diagnostik och andra frågor kopplade till den mänskliga kroppen. Allt i en interaktiv och modern utställning där man själv blir delaktig.

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin