2012-04-10 15:15Pressmeddelande

Pressvisning av utställningen Alfons Åberg fyller år! torsdag den 12 april kl 11

null

I år fyller Alfons Åberg 40 år och detta firar vi med en lekutställning för barn och vuxna. Söndagen den 15 april kl 14 blir det stor kalasinvigning med gräddtårta och saft, men redan på torsdag bjuder vi in pressen att förhandskika på utställningen som innehåller flera av miljöerna från Alfonsböckerna. På pressvisningen finns även en testpanel med barn från Färgsolens montessoriförskola.

I utställningen Alfons fyller år! finns bland annat Köket, Sovrummet, Läskiga garderoben och Helikoptern. I Läskiga garderoben kan man fickla och leta efter monster. Här finns specialsydda barnkläder, så den som vill klä ut sig till Alfons, Milla, Viktor eller Mållgan kan göra det. De vuxna kan leka Alfons pappa eller faster Fiffi. I läshörnan kan man slå sig ner och läsa Alfonsböcker. Vill man skapa något själv, kan man till exempel göra ett collage i pysselhörnan. Har man lite mer spring i benen finns en koja att klättra upp i!

Scenograf: Mats Nilsson
Tillverkare: Helena Östergren
Kostymör: Pernilla Lindfors
Snickare: Mikael Persson
Målare/ljussättare: Rickard Öhman
Producent: Yvonne Andersson

Gunilla Bergström
Författaren Gunilla Bergström (född 1942) har skrivit 25 böcker om Alfons Åberg. Den första boken heter ”God natt, Alfons Åberg” och gavs ut 1972. Alfons-böckerna är enormt populära och finns översatta till 30 olika språk.

Programverksamhet
Under utställningsperioden kommer det även ske mycket runt omkring utställningen. I samband med Lunds årliga barnboksfestival, LitteraLund, hålls det bildverkstäder i utställningen. Under maj kommer Boulevardteatern på besök och spelar sin Alfonsföreställning Hur långt når Alfons?. Kopplat till utställningen blir det även sagostunder, bildverkstäder, en kurs i barnbokskrivande för vuxna mm.

Utställningsperiod 
15 april 2012 till 6 januari 2013

Invigning söndag 15 april kl 14
Tillsammans med alla barn klipper vi bandet och inviger med lek och bus. Sen bjuder vi på tårta och saft.

Pressvisning av utställningen 
Torsdagen den 12 april kl 11 blir det pressvisning av utställningen och förberedelserna inför invigningen. Utställningen besöks även av en testpanel bestående av barn från Färgsolens montessoriförskola som testar några av lekmiljöerna.

På plats vid pressvisningen finns även projektledare Yvonne Andersson, programansvarig Johanna Lisberg-Jensen, kostymskaparen Pernilla Lindfors som skapat utklädningskläderna och formgivaren Mats Nilsson som skapat miljöerna i utställningen. 

För mer information:
Yvonne Andersson, projektledare och museipedagog, tel 046 35  04 44
Johanna Lisberg-Jensen, programansvarig, tel 046 35 04 30
Erik Roman, pressansvarig, tel 046 35 04 47 

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar av såväl sydsvenskt material som världskultur. I drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan besökare ta del av en unik värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin