2020-09-15 11:16Pressmeddelande

Pressvisning av "TILT! – Flipperspelens kultur och historia"

Foto: Jessica Ljung, KulturenFoto: Jessica Ljung, Kulturen

Utställningen TILT! – Flipperspelens kultur och historia berättar om flipperspelens spännande tekniska, konstnärliga och kulturella historia, från det tidiga 1800-talets Fortunaspel till dagens digitala varianter. Gemensam pressvisning för TILT! och Mopeden – en svensk designhistoria den 25 september kl 10.30.

Under 1960- och 70-talen fanns flipperspelen överallt – på kaféer, restauranger och i bowlinghallar. Ungdomar hängde i spelhallar och många äldre förfasade sig. Idag är spelen omhuldade nostalgiobjekt som återfinns hos privatsamlare. Utställningen berättar om flipperspelens och flipperspelandets historia i Sverige, och visar upp konstnärliga motiv som pryder flipperspelens backboxglas och spelplaner. Här visas också hela flipperspel och vissa får man provspela!

Historiskt fynd visas för första gången
Industri-Aktiebolaget UMA var ett företag i Åmål, som bland annat tillverkade sängar. Ingenstans verkar det finnas dokumenterat att man där – gissningsvis i slutet på 30-talet – också tillverkat ett flipperspel, som man givit namnet Diamant. Men vid en lagerröjning 2019 hittades spelet av en tillfällighet av Urban Berg och Joakim Samuelsson från Jönköping. I samband med invigningen av TILT! på Kulturen i Lund är det också första gången – i alla fall i modern tid – som detta spel visas upp.

TILT! – Flipperspelens kultur och historia  är producerad av två av landets storsamlare och kännare av flipperspel, Mats Holmqvist och Claes Johansson, i samarbete med Västergötlands museum.

TILT! invigs samma dag som utställningen Mopeden – en svensk designhistoria (se separat pressmeddelande i Kulturens pressrum). Under pressvisningen den 25 september visas båda utställningarna. 

Utställning: TILT! – Flipperspelens kultur och historia 

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund. 

Utställningsperiod: 26 september 2020–21 februari 2021

Pressvisning: Fredagen den 25 september kl 10.30 på Kulturen i Lund. Pressvisning av två nya utställningar. Kort inledning med utställningschef Christian Penalva, sedan visar utställningsproducent Mats Holmqvist utställningen TILT! – Flipperspelens kultur och historia. Efter det visar utställningsproducent Claes Johansson utställningen Mopeden – en svensk designhistoria. 

Invigning: 26 september 2020, läs mer i vårt kalendarium

Pressbilder: Bifogas, se presskit nedan. (Fler bilder kommer att läggas till i presskitet strax innan invigningen, när den färdiga utställningen är fotograferad.)

Kontakt: 

Mats Holmquist, utställningsproducent, mats@kubenredovisning.se, 0704-97 31 91

Christian Penalva, utställningschef på Kulturen, christian.penalva@kulturen.com, 046-35 04 29Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin
Carina Rundberg
Koordinator
Carina Rundberg