2016-04-06 17:50Pressmeddelande

Pressvisning av "Pettson och Findus – en lekutställning" på Kulturen i Lund

null

Nu är det snart dags för invigning av Pettson och Findus – en lekutställning. Här får barnen leka i miljöer från Sven Nordqvists barnböcker om gubben Pettson och hans katt Findus. Välkommen på pressvisning torsdagen den 14 april kl 10.30, då en förskoleklass från Blåklintens förskola i Lund leker i utställningen.

Det här blir Kulturens tredje lekutställning med miljöer från kända barnböcker, efter succérna Emil! och Alfons Åberg fyller år! Den här gången är det de fantasifulla teckningarna i Sven Nordqvists böcker om Pettson och Findus som återskapas i utställningen. Scenografin har gjorts av Tor Svae, i samarbete med Sven Nordqvist.

När man kliver in i utställningen kommer man in på Pettsons gård, med hönshus, snickarbod, utedass och förstås huset där han bor tillsammans med katten Findus. I hagen utanför går grannens tjur, som är en viktig karaktär i boken Pannkakstårtan. I sjön ligger ekan som Pettson och Findus tar en fisketur med i boken Stackars Pettson. Lite här och var ser man mucklor, de små varelserna som Findus leker och pratar med. Det blir en rolig utmaning för barnen att försöka hitta alla mucklor.

Sven Nordqvist har också gjort en stor målning speciellt för utställningen, ett landskap som blir en härlig bakgrund till de uppbyggda miljöerna. Den stora nya bilden är full av kluriga detaljer, precis som vi är vana vid från Pettson och Findus-böckerna.

– Det fina med Sven Nordqvists bilder är ju att de fortsätter överraska. Man upptäcker nya detaljer varje gång man tittar, säger Johanna Lisberg Jensen som är utställningsproducent.

Med vår tredje lekutställning ger vi återigen barnen möjlighet att verkligen uppleva en känd barnboksvärld genom att leka i den. Det är Kulturens sätt att slå ett slag för bokens betydelse, och i utställningen finns också Pettson och Findus-böckerna så att barn och föräldrar kan läsa dem tillsammans.

– Det är en utställning där barnen kan klättra, åka rutschkana och utforska alla rum. Men även om man kan leka så måste man vara varsam med Pettsons alla grejer, säger Johanna Lisberg Jensen.

På samma sätt som med lekutställningarna Emil! och Alfons Åberg fyller år! kommer vi förstås att knyta Pettson och Findus-historierna till vår pedagogiska verksamhet. Det kan till exempel handla om odling, bakning, högläsning, målning, snickrande och uppfinningar. Det kommer att märkas både i vårt vanliga program och i vårt program för skolorna.

Utställning: Pettson och Findus – en lekutställning

Pressvisning: Torsdagen den 14 april kl 10.30. En grupp barn från förskolan Blåklinten i Lund leker i utställningen, och det är fritt fram att fotografera leken och prata med barnen. Utställningsproducent Johanna Lisberg Jensen presenterar utställningen och svarar på frågor.

Invigning: Lördagen den 16 april kl 12.30.

Utställningsperiod: 16 april 2016–3 september 2017

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen i Lund.

Pressbilder: Foton från utställningen samt illustrationer ur Sven Nordqvists böcker om Pettson och Findus bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. Ni är välkomna att ta egna bilder under pressvisningen.

För mer information:

Johanna Lisberg Jensen, 046-35 04 30, johanna.lisbergjensen@kulturen.com

Maria Bohlin informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com 

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin
Johan Hofvendahl
Kommunikationsansvarig
Johan Hofvendahl