2017-11-02 07:30Pressmeddelande

Pressvisning av ny stadshistorisk utställning på Kulturen i Lund

null

Fredagen den 10 november kl 10.30 har vi pressvisning av vår nya stadshistoriska utställning om Lund, som sedan invigs dagen efter. Utställningen En stund i Lund – staden från 1500-talet till idag är uppbyggd kring olika teman och spänner över 500 år.

– Alla som passerat Lund har varit en stund i Lund, en del på kort besök, andra har pluggat några år eller arbetat här och några stannar kvar resten av livet, säger utställningsproducent Jenny Andersson.

Den nya utställningen brer ut sig över cirka 500 kvm och upptar andra våningen i Vita huset, som nu blir ett helt hus med fokus på Lunds historia från 900-talet till nutid. Här finns nämligen sedan tidigare utställningen Metropolis – Lund på medeltiden.

Behov, människor och idéer

Vi har ställt oss frågan vad som behövs i en stad för att man ska kunna bo och leva tillsammans, och vilka influenser från omvärlden som påverkat utvecklingen. Det är en mångfald av olika behov, människor och idéer som format och formar Lund och det är tydligt att universitetet, kyrkan, innovationerna och ett rikt kulturliv har präglat staden.

– I utställningen finns mycket att upptäcka och lära. I varje rum utforskar vi ett nytt tema och utställningens form ändras med rummens tema. Du kan höra ljud från förr eller titta i specialbyggda kikare och se dagens Lundagård förvandlas till dåtid, säger Jenny Andersson.

Den fysiska staden

I ett av rummen undersöker vi den fysiska staden och de funktioner som behövs för att en stad ska fungera. Våra upplevelser av Lund skiljer sig åt beroende på vilka förutsättningar vi har och staden fungerar inte alltid för alla. Det kan handla om tillgänglighet för funktionshindrade eller rättvis tillgång till utbildning och vård.

Utställningens huvudmålgrupp är barn och unga i åldern 9-12 år, men den är även tänkt att vara en relevant och tillgänglig utställning om Lund för vuxna, både för lokala besökare och turister. Barn och vuxna ska kunna uppleva utställningen tillsammans.

Känna igen sig

En av de saker vi tagit med oss från förarbetet med fokusgrupper är att besökare, barn och vuxna, ska kunna känna igen sig i andra människors känslor och upplevelser. Därför har vi jobbat mycket med att visa att människans grundläggande behov har varit de samma under olika tider, trots att förutsättningarna har skiftat.

– Jag tycker särskilt om rummet med lundabors berättelser, där vi möter personer från olika århundraden. Det finns små krypin i rummet där man kan lyssna, läsa och titta på föremål i lugn och ro, säger Jenny Andersson.

Lundalabbet för workshops

Utställningen ska vara levande, kunna växa och utvecklas och alltid kännas aktuell. Som en del av utställningen finns Lundalabbet, där skolklasser kan ha workshops. Vi hoppas att utställningen överraskar,engagerar, berör och väcker nyfikenhet och inspiration till mer kunskap!

UTSTÄLLNING
En stund i Lund – staden från 1500-talet till i dag

PLATS
Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen

PRESSVISNING
Fredagen den 10 november kl 10.30, på andra våningen i Vita huset (entréhuset). 

INVIGNING
Lördag 11 november kl 14.00. Programmet för invigningen finns på vår webb (följ länken). 

PRESSBILDER
Bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. Det går förstås bra att fotografera under pressvisningen. 

FÖR MER INFORMATION
Jenny Andersson, utställningsproducent, 046-35 04 92, jenny.andersson@kulturen.com

Christian Penalva, chef för utställningsavdelningen, 046-35 04 29, christian.penalva@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.

På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas både nya och gamla traditioner och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta i restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.

Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.

Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.

Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun. 


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin