2020-09-15 11:16Pressmeddelande

Pressvisning av "Mopeden – en svensk designhistoria"

Utställningen Mopeden – en svensk designhistoria går på djupet i mopedens designhistoria, från 1950-talet till 1970-talet. Här visas folkhems-ikonerna och de lekfulla experimenten, succéer och fiaskon. Vilka var det som designade och varifrån kom inspirationen? Pressvisning 25 september kl 10.30.

Mopeden är ett fenomen i svensk nutidshistoria. Den skapades 1952 som ett billigt bruksfordon för vanligt folk. På kort tid såldes hundratusentals mopeder. Snart stod också 15-åringen och suktade i cykel- och sportaffären. Då dög det inte med en simpel cykel med hjälpmotor. De svenska tillverkarna svarade med – design! Plötsligt kunde 50-kubikaren vara en rymdraket – med toppfart på 30 km/h.

Hur hänger Margrethe-skålen och Hasselbladskameran ihop med svenska mopedklassiker? Kan man se linjerna från en Saab 99 i en Husqvarna moped? Här visas klassiska mopeder och aldrig tidigare visat material ur arkiven. Vi berättar om anonyma designhjältar och kända stjärnor som Sixten Sason, Björn Karlström, Sigvard Bernadotte och Pelle Petterson.

Mopeden – en svensk designhistoria invigs samma dag som utställningen TILT! – Flipperspelens kultur och historia (se separat pressmeddelande i Kulturens pressrum). Under pressvisningen den 25 september visas båda utställningarna. 

Utställning: Mopeden – en svensk designhistoria. Utställningsproducent: Claes Johansson, för Kulturen

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen i Lund

Utställningsperiod: 26 september 2020–28 februari 2021

Pressvisning: Fredagen den 25 september kl 10.30 på Kulturen i Lund. Pressvisning av två nya utställningar. Kort inledning med utställningschef Christian Penalva, sedan visar utställningsproducent Mats Holmqvist utställningen TILT! – Flipperspelens kultur och historia. Efter det visar utställningsproducent Claes Johansson utställningen Mopeden – en svensk designhistoria. 

Invigning: 26 september 2020, läs mer i vårt kalendarium

Pressbilder: Bifogas, med fylliga bildtexter, se presskit nedan. (Fler bilder kommer att läggas till i presskitet strax innan invigningen, när den färdiga utställningen är fotograferad.)

Kontakt:

Claes Johansson, utställningsproducent, claes.johansson@klassiker.nu, 0703–18 75 64
Niklas Ingmarsson, projektledare Kulturen, niklas.ingmarsson@kulturen.com,  046-35 04 11

 


Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin