2013-02-06 05:15Pressmeddelande

Pressvisning av Martin Bogrens nya utställning EPA

null

EPA är namnet på fotografen Martin Bogrens nya fotoutställning som öppnar på Kulturen lördagen den 16 februari kl 14. Under ca ett års tid har Martin Bogren följt några unga pojkar och deras liv med EPA-traktorer på den skånska landsbygden. Resultatet är en laddad och suggestiv berättelse om några unga pojkars sökande efter kickar och identitet.

I utkanten av byn möts grabbar och bränner avtryck i den sommarheta asfalten. Lukten av gummi, tjuvtrimmade motorer och fet oljelukt fyller luften när motorer rusas. Bilar formerar sig i ring och i leken turas de om att köra in i mitten. Visar upp sina konster där styrkor mäts och krafter prövas.

Martin Bogren 
Martin Bogren är född och uppvuxen i Skåne och har nu sin bas i Malmö. Hans fotografiska arbeten inryms i en dokumentär tradition där han har utvecklat en stark personlig stil som ofta förhåller sig till de nära och små sammanhangen.

I början av 1990-talet påbörjade Bogren sin fotografiska bana inom framför allt musikgenren. Hans första bok var en Close up av The Cardigans, baserad på flera världsturnéer med bandet.

År 2000 utkom/publicerades ”Ocean” som skildrar en grupp Indiska män som för första gången kommer i kontakt med havet. Projektet har ställts ut i Sverige, Italien, Frankrike, USA och Indien. Boken erhöll hederspriset för årets bästa fotobok i Sverige samma år.

2011 premiärvisades ”Lowlands” på Fotografiska i Stockholm och samtidigt producerades en bok. I detta arbete återvänder Martin Bogren till sin barndoms by, och skildrar mötet i personliga och poetiska bilder. ”Lowlands” tilldelades Bogren Scanpix stora fotopris och utställningen har visats i Skandinavien, Frankrike, Indien och USA.

Martin Bogrens arbete är uppmärksammat runt om i världen och är representerat i flertalet publika och privata kollektioner bl.a. Bibliotheque de Nationale i Paris, Oregon Fine Art Museum och Fotografiska i Stockholm.

Invigning lördag 16 februari kl 14

Per Lindström f d journalist på Sydsvenskan och numera adjungerad professor i fotografi på Mittenuniversitetet inviger utställningen lördagen den 16 februari kl 14. Martin Bogren finns på plats för samtal kring bilderna i utställningen.

Utställningen EPA visas på Kulturen 16 feb - 28 april 2013.

Pressvisning onsdag 13 februari kl 11
Möt Martin Bogren och Kulturens fotograf och utställningsproducent Viveca Ohlsson som visar utställningen och berättar om fotoprojektet som nu blir en utställning på Kulturen och senare i år även en bok.

För mer information:
Viveca Ohlsson, fotograf och utställningsproducent, Kulturen, tel 046 35 04 93
Erik Roman, pressansvarig. Kulturen, tel 046 35 04 47

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening som välkomnar alla att bli medlemmar. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin