2020-02-12 06:50Pressmeddelande

Pressvisning av lekutställningen Elsa Beskows sagovärld på Kulturen i Lund

Illustrationer © Elsa Beskow, collage av Kulturen. Illustrationer © Elsa Beskow, collage av Kulturen.

På lördag invigs den nya lekutställningen Elsa Beskows sagovärld på Kulturen i Lund. Vi har skapat lekvänliga miljöer baserade på Elsa Beskows böcker om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin, men också från bland annat Tomtebobarnen, Hattstugan och Lasse-liten i trädgården. Pressvisning fredag 14 februari kl 10.30. 

De kända och älskade böckerna om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin utspelar sig i en svensk småstad på 1840-talet. I utställningen kan barnen gå in och hälsa på hos Tant Gredelin där man kan klä ut sig, hos Tant Brun där man kan laga mat och i Tant Gröns trädgård där man kan plantera grönsaker. Man kan även vara elev i Farbror Blås skola. Där kan man prova gammeldags skolbänkar, öva på alfabetet och kika på ett kuriosakabinett.

Mellan interiörerna finns både dörröppningar och små kryphål, så man kan ta sig in och ut på flera olika sätt.

– Elsa Beskows bilder är så magiskt fina, så det är väldigt roligt att få bygga en lekvärld baserat på hennes sagovärld, säger utställningens producent Johanna Lisberg Jensen.

Hon har skapat utställningen i samarbete med scenografen Heidi Saikkonen, som även arbetade med våra lekutställningar Hans och Greta, Alice i Underlandet och Mumin.

Längre in i lekutställningen får barnen uppleva de fyra årstiderna genom Elsa Beskows bilder i stort format på väggarna och genom att klättra, åka rutschkana och gå på upptäcktsfärd. Här har vi hämtat inspirationen från fantasifulla och magiska sagor där blommor får liv och små människovarelser lever sida vid sida med djuren, som Solägget, Tomtebobarnen, Hattstugan och Lasse-liten i trädgården.

Även denna gång ger vi barnen olika uppdrag att utföra, och vi har integrerat några föremål från våra samlingar i miljöerna. Utställningen riktar sig främst till barn mellan 3 och 8 år.

– Jag gillar blandningen av det realistiska och det sagolika i Elsa Beskows böcker. Det känns så kul att få iscensätta tanternas 1800-talshem och sen i samma utställning få bjuda in barnen i en hattstuga och en svamp, säger Johanna Lisberg Jensen.

Elsa Beskow (1874–1953) älskade att rita och hitta på sagor redan som barn, och föreställde sig redan som sexåring att hon skulle skapa sagoböcker när hon blev stor. Första gången hennes bilder, bildberättelser och verser publicerades var 1894 för barntidningen Jultomten. Barnboksdebuten kom 1897 med bilderboken Sagan om den lilla lilla gumman. Beskows bilder dominerade sedan bilderbokskonsten under närmare 50 år.

Utställning: Elsa Beskows sagovärld – en lekutställning. Riktar sig främst till barn mellan 3 och 8 år. 

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen i Lund. Utställningen visas i Allmogehallen.

Utställningsperiod: 15 februari 2020–17 januari 2021

Pressvisning: Fredagen den 14 februari kl 10.30. Då leker förskolebarn från Dalby & S Sandby Montessoriförening i utställningen. Vi har skriftliga fototillstånd från vårdnadshavarna, så barnen kan fotograferas under pressvisningen. Uställningsproducent Johanna Lisberg Jensen berättar om utställningen. 

Pressbilder: Bifogas, se nedan. För att ladda ner en bild högupplöst, klicka upp bilden och klicka sedan på knappen ”Ladda ner”.

Kontakt:
Johanna Lisberg Jensen, utställningsproducent, 046-35 04 30, johanna.lisbergjensen@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com 

 Om Kulturen

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.

Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Informatör
Maria Bohlin