2016-09-29 07:30Pressmeddelande

Pressvisning av GYNNING x 3 på Kulturen i Lund

null

Den 8 oktober inviger vi GYNNING x 3 på Kulturen i Lund, en utställning med tre generationer av familjen Gynning – Carolina Gynning, Agneta Gynning och Lars Gynning. Tre konstnärer ur tre olika generationer, formade av sin tid. Här möts deras verk, sammanförda genom familjebanden, och visar på sammanhang, likheter och olikheter.

Att inte vara rädd och att våga prova nya vägar är viktiga teman i utställningen. Inspiration, personlig utveckling och självförverkligande är andra teman.

Lars Gynning (1920-2003) arbetade med textil. Han representeras här med både inlånade verk och med två verk ur Kulturens egna samlingar. Vi visar bland annat den textila tapeten Flyttfåglar som ger inblick i hans situation under en vistelse i New York. Vävarnas emblem, spindeln, skymtar mellan fågelkropparna som med flyende vingslag återger längtan bort från Manhattans stenklyftor och ångande betonggator

Agneta Gynning arbetar främst med skulptur. Här visas verk i olika material, som till exempel I Made It som symboliserar dagen då hon vågade ta steget och säga upp sig från sitt arbete, för att arbeta enbart med konsten. Om skulpturen The Victim – som ingår i skulpturserien Livet, Kärleken, Striden – skriver hon så här: ”Vi kan känna igen oss i offerrollen. Men så händer något och vi reser oss. En livsgnista tänds och vi fortsätter kämpa. Blir en överlevare. Om vi vinner kampen är vi oslagbara. Vi blir överlevare och återerövrar livet!”

Av Carolina Gynning visas målningar, foton, en skulptur och ett videokonstverk. Hennes personliga utveckling kan spåras i vägen från den kända målningen Bleeding Barbie från 2009 till målningen Love Me från 2016. Om den sistnämnda skriver Carolina så här: "Att känna att man duger. Jag har kommit långt men är långt ifrån klar, jag balanserar på gränsen varje dag. Svart eller vitt från morgon till kväll. Kan jag någonsin få känna mig älskad ända in i själen?"

GYNNING x 3 är ett samarbete mellan Kulturen, Agneta Gynning och Carolina Gynning. Välkommen på pressvisning den 6 oktober kl 11.00!

Utställning: GYNNING x 3

Utställningsperiod: 8 oktober 2016–22 januari 2017

Pressvisning: Torsdag 6 oktober 2016 kl 11.00. Under pressvisningen berättar Carolina Gynning och Agneta Gynning samt utställningsavdelningens chef Christian Penalva om utställningen.

Invigning: Lördag 8 oktober kl 14.00

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen

Pressbilder: Bifogas. Scrolla ner och klicka på bilderna för att ladda ner dem högupplöst. Det går bra att fotografera under pressvisningen. Kulturens fotograf Viveca Ohlsson fotograferar under pressvisningen, kontakta henne om ni vill ha fler pressbilder: viveca.ohlsson@kulturen.com, 046-35 04 93. Vi kommer även att lägga ut fler pressbilder i vårt pressrum fredagen den 7 oktober.

Bilaga: Korta faktatexter om konstnärerna (pdf)

För mer information: Christian Penalva, avdelningschef för utställningar, 046-35 04 29, christian.penalva@kulturen.com 

Agneta Gynning, 0725-10 65 51, gynning@telia.com

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.

På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas högtider och egna traditioner som Barnens dag och Spökkväll och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta på restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.

Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.

Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.

Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun. 


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin