2010-01-25 09:58Pressmeddelande

Pressvisning av Bengt Böckman – bilder från ett liv

null

Under våren visar Kulturen Bengt Böckmans första retrospektiva utställning i hemstaden Lund. Det rör sig om över fyra decenniers skapande som visas i utställningen Bengt Böckman - bilder från ett liv. Från och med den 31 januari visas drygt 50 inlånande verk i två utställningshallar på museet. Från den 13 mars byts delar av utställningen ut för att även ge plats för 27 verk från det senaste decenniets måleri.

 Bengt Böckmans bilder är figurativa och till synes realistiska. De är bilder som blandar inslag från vardagens verklighet med utopiska maskiner och imaginära rum, så att helheten blir öververklig, surrealistisk. Ändå återfinns där inslag från verkligheten och samtiden, men inplacerade i ett drömskt, overkligt sammanhang. Bilderna är tidsmarkörer, men har samtidigt starka drag av tidlöshet. Bengt Böckman är kanske mest känd genom den grafik som funnit sin väg in i mångas hem. Böckman spelade en aktiv del i den anda av ”Konst för alla” som präglade konstföreningarna under 60- och 70-talen. De målningar som nu visas är däremot unika och har inte mötts av så många betraktare. Genom generösa utlån från både privatpersoner och institutioner har denna unika retrospektiva utställning blivit möjlig.  

I samband med utställningen ges en monografi, Synvillor och tidsbilder, ut om konstnären skriven av Jan Torsten Ahlstrand. Boken säljs även under utställningen i en bibliofil utgåva tillsammans ett nyproducerat grafiskt blad signerat av konstnären.

Pressvisning torsdag 28 januari kl 11.00
Utställningsproducent Eva Kjerström Sjölin presenterar utställningen tillsammans med konstnären Bengt Böckman och författaren Jan Torsten Ahlstrand.

Vernissage i konstnärens närvaro söndag 31 januari kl 14
Utställningen invigs med föredrag av författaren Jan Torsten Ahlstrand.
Bengt Böckman – bilder från ett liv pågår fram till den 18 april 2010.

För mer information kontakta:
Eva Kjerström Sjölin, utställningsproducent 046 35 04 12
Erik Roman, pressansvarig 046 35 04 47
Pressbilder: www.kulturen.com Lösenord b469alle

Kulturen är det största museet i Skåne och efter Skansen, det äldsta friluftsmuseet i världen. På två kvarter i Lund ryms ett 30-tal byggnader som visar hur människor levt i Sverige genom tiderna. Här hittar ni även flera utställningar om allt från det medeltida Lund och skånsk allmogekultur till konsthantverk och design till olika tillfälliga utställningar om aktuella teman.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin