2010-02-08 09:42Pressmeddelande

Pressvisning av Albrecht Dürer och den stora passionen

null

Under våren gör Kulturen en satsning på konst och grafik. Två veckor efter öppnande av Bengt Böckmans stora retrospektiva utställning invigs en unik utställning med grafiska verk av mästaren Albrecht Dürer, en av konsthistoriens största konstnärer och grafiker. Genom ett samarbete med Lunds universitetsmuseum ges Kulturens besökare en chans att få se 500 år gamla träsnitt och kopparstick ur universitets konstsamling som inte visats på över 90 år.

Albrecht Dürer (1471-1528) är en av konsthistoriens mest betydelsefulla konstnärer. Hans intresse för dramatik, bibelns berättelser, natur och vetenskap har skapat bilder som väckt beundran i 500 år. Dürer påverkar konsten och konstnärens roll i en tid som innebar stora förändringar och hade en stor betydelse för renässansen i norra Europa genom sin kontakt med konstnärer i Italien.

Albrecht Dürer levde och verkade i Nürnberg i södra Tyskland, i en stimulerande miljö. Nürnberg var en viktig hantverkarstad och Dürer växte upp omgiven av hantverkare, boktryckare, konstnärer och vetenskapsmän. Han skriver böcker om arkitektur, perspektiv och om kroppens proportioner.   

Utställningen har även gett Kulturen tillfälle att lyfta fram en aldrig tidigare visad bok ur museets samlingar av Albrecht Dürer. Boken, som är från 1527 och handlar om försvarsteknik, innehåller banbrytande illustrationer av Albrecht Dürer där t ex byggnader för första gången visas ur fågelperspektiv samt uppdelade i flera sektioner.

I samband med utställningen ger Lunds universitetshistoriska sällskap (LUHS) ut en årsbok som presenterar en stor del av den grafiska konsten i universitets konstsamling. Bokens huvudfokus ligger dock på de träsnitt och kopparstick av Albrecht Dürer som visas i utställningen. 

Pressvisning torsdag 11 februari kl 11
Utställningsproducent Karin Schönberg presenterar utställningen tillsammans med Lars-Göran Oredsson konstintendent för universitets samling. Välkommen!

Vernissage söndag 14 februari kl 14
Utställningen invigs med renässansmusik framförd av Ensemble Mare Balticum samt tal av Anders Piltz, präst, författare och professor emeritus i latin.
Utställningen Albrecht Dürer och den stora passionen pågår fram till den 16 maj 2010.

För mer information kontakta:
Karin Schönberg, utställningsproducent 046 35 04 21
Erik Roman, pressansvarig 046 35 04 47
Pressbilder: www.kulturen.com Lösenord b469alle

Kulturen är det största museet i Skåne och efter Skansen, det äldsta friluftsmuseet i världen. På två kvarter i Lund ryms ett 30-tal byggnader som visar hur människor levt i Sverige genom tiderna. Här hittar ni även flera utställningar om allt från det medeltida Lund och skånsk allmogekultur till konsthantverk och design till olika tillfälliga utställningar om aktuella teman.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin