2021-05-11 06:00Pressmeddelande

Pressvisning: ”Att träna kroppen – från Ling till Schwarzenegger” på Livets museum

Linggymnastik för kvinnor vid Gymnastiska Centralinstitutet (GCI) i Stockholm omkring 1892. Linggymnastik för kvinnor vid Gymnastiska Centralinstitutet (GCI) i Stockholm omkring 1892.

Tisdag 25 maj öppnar vi åter upp Livets museum för besökare. Samtidigt öppnar vi den nya tillfälliga utställningen Att träna kroppen – från Ling till Schwarzenegger. Vi har pressvisning av utställningen torsdag 20 maj kl 10.30.

Idag utgör kroppslig träning en stor del av många människors liv. Bara gymindustrin i Sverige omsätter över 8 miljarder kronor varje år. Syftet kan vara att bli stark, må bra eller kanske att se bättre ut. Oavsett vilket är kroppsträningen inget nytt fenomen. Det är inte heller kopplingen mellan träning och hälsa. Fysisk aktivitet har i tusentals år lyfts fram som ett sätt att förbättra hälsan och förebygga sjukdom. Redan på 100-talet e.Kr. skrev läkaren Galenos att läkekonsten bara behövdes när träningen hade misslyckats.

Linggymnastiken
I denna utställning startar vi redan i Egypten för 5 500 år sedan, men tyngdpunkten ligger på den svenska gymnastikens framväxt under 1800-talet. Detta var en slags systematiserad positionsgymnastik som utvecklades i Lund av Pehr Henrik Ling (1776-1839).  Kroppen skulle fostras med hjälp av ”riktiga” rörelser och positioner. Träningen, även kallad linggymnastik, skulle återge de svenska männens handlingskraft, självförtroende och hälsa efter det att Finland förlorats i kriget mot Ryssland 1809.

Lings gymnastik spred sig även internationellt, bland annat till Indien, där den kom att influera den indiska yogan. Ut kom en mer träningsorienterad yoga (Vinyasa yoga) som under andra hälften av 1900-talet spred sig tillbaka till Europa där den blev populär.

Världens första gymapparater
I slutet av 1800-talet mekaniserades linggymnastiken av läkaren Gustaf Zander. Med fokus på sjukgymnastik lät Zander bygga en rad apparater för träning, massage och sträckning. Man skulle kunna kalla dem för världens första gymapparater. Zanders ”mediko-mekaniska” institut gjorde succé och öppnade världen över.

Motion och bodybuilding
Under 1900-talet övergavs linggymnastiken för en mer rörlig och lustfylld träning. Idén om den raka ryggen och den rätta hållningen byttes mot en mer rörelseinriktad träning. Position byttes mot motion. Husmodersgymnastik startades, idrottsrörelsen växte fram och motionsspår anlades. Gymping blev ett begrepp. Samtidigt växte en mer extrem kroppsträning fram, bodybuilding, som fick sin stora stjärna i Arnold Schwarzenegger.

I slutet av 1900-talet exploderade utbudet av träningsformer och idag har gymmen blivit kompletta motionsanläggningar.

Utställning: Att träna kroppen – från Ling till Schwarzenegger

Plats: Livets museum, Lasarettsgatan 5B i Lund (bakom restaurang Valvet) 

Pressvisning:
Torsdag 20 maj kl 10.30 visar Mats Engström från Kulturen och Irene Jakobsson från Sydsvenska Medicinhistoriska sällskapet utställningen. Det går bra att fotografera under pressvisningen. Vi ser till att hålla avstånd till varandra för att minska smittrisken och det finns munskydd och handsprit för dem som vill använda det. Museet är stängt för besökare, så det är bara journalister på plats. Vi öppnar igen den 25 maj, samma dag som den nya utställningen öppnar.

Utställningsperiod:  25 maj 2021–30 oktober 2022

Pressbilder: Högupplösta bilder med utförliga bildtexter bifogas, se presskit nedan.

För mer information:

Mats Engström, intendent på Kulturen, 046-35 04 08, mats.engstrom@kulturen.com

Irene Jakobsson, Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet, guide Livets museum, 0723-00 95 84, dr.jakobsson@gmail.com

Läs mer om Livets museum på www.kulturen.com/livetsmuseum



Om Kulturen i Lund

Livets museum drivs av Kulturen på uppdrag av Region Skåne, i samarbete med Sydsvenska Medicinhistoriska sällskapet. Det är ett medicinhistoriskt museum i Lund som berättar om hur kroppen fungerar. Här berättas också om viktiga framsteg inom medicinen som har skett i Lund, till exempel inom dialys och utvecklingen av respiratorer. Biologi blandas med teknik och utställningen tar upp frågor kopplade till den mänskliga kroppen. Allt i en interaktiv och modern utställning där du själv blir delaktig. Läs mer på www.kulturen.com/livetsmuseum


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin