2010-10-04 08:54Pressmeddelande

Pressträff kring yllebroderi i många former på Kulturen

null

I samband med att Hemslöjdens förlag släpper en ny bok om nordiskt yllebroderi visar Kulturen ett litet urval med skånskt yllebroderi ur de egna samlingarna. Under november arrangeras även, i samarbete med Skånes Hemslöjdsförbund, ett tvådagarsseminarium kring yllebroderi på Kulturen.

Boken Yllebroderier
Yllebroderier, som ges ut av Hemslöjdens förlag, handlar om fria ullgarnsbroderier på dynor, kuddar och täcken. Tio författare berättar om yllebroderier i Sverige, Norge och Danmark under perioden 1700-1900, samt hur de ser ut idag. En stor del av dessa broderier finns i Skåne. Det unika bildmaterialet öppnar dörren till en fascinerande bildvärd med spännande färgkombinationer och berättelser från en svunnen värld. Recensionsexemplar av boken Yllebroderier delas ut vi pressträffen.

Smakprov på Kulturen
Kulturen har omfattande samlingar av skånskt yllebroderi. Ett antal yllebroderier visas redan i utställningen Folkkonst & Design och ytterligare smakprov visas nu i textilhallen kopplat till boken Yllebroderier.

Två dagar om yllebroderi på Kulturen
Den 13-14 november hålls ett tvådagarsseminarium på Kulturen om skånskt yllebroderi, i samarbete med Hemslöjdskonsulenterna i Skåne och nätverket för textil och dräkt. Medverkar gör bl a ett flertal av författarna bakom boken Yllebroderier.

Pressträff med kaffe och visning sker på Kulturen tisdag den 5 oktober kl 14.00.

För mer information:
Charlotte Åkerman, antikvarie på Kulturen, 046 35 04 16
Annhelén Olsson, hemslöjdskonsulent på Skånes hemslöjdsförbund, 070 211 43 93

 

Kulturen är det största museet i Skåne och efter Skansen, det äldsta friluftsmuseet i världen. På två kvarter i Lund ryms ett 30-tal byggnader som visar hur människor levt i Sverige genom tiderna. Här hittar ni även flera utställningar om allt från det medeltida Lund och skånsk allmogekultur till konsthantverk och design till olika tillfälliga utställningar om aktuella teman.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin
Johan Hofvendahl
Kommunikationsansvarig
Johan Hofvendahl