Eleverna från två klasser på Katedralskolan i Lund och en klass från Helsingørs gymnasium släpper nu boken Ravensbrück – berättelser, stories, beretninger, som är resultatet av ett gemensamt skolprojekt kring Förintelsen. Eleverna har skrivit texter som bygger på intervjuer med överlevande från koncentrationsläger. Dessa intervjuer finns i ett unikt arkiv på Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet.
– Universitetsbibliotekets personal har introducerat arkivet för våra elever och de har hjälpt oss med att leta fram bilder och förmedla kontakter. Eleverna har sedan främst arbetat med arkivet digitalt, eftersom det finns tillgängligt via UB:s hemsida, säger Marcus Karlsson som är lärare på Katedralskolan.
Lärarna som ingår i projektet har valt att arbeta med Förintelsen på det här sättet eftersom arkivets intervjuer ger en närhet till mänskliga erfarenheter. Elevernas språkliga bearbetning av dessa erfarenheter gör att de tvingas reflektera över det som hände på ett fördjupat sätt. Det är också ett sätt att knyta an till lokalhistorien för eleverna från Katedralskolan. Intervjuerna gjordes nämligen i Lund, när de överlevande kom hit med de Vita bussarna våren 1945. Många av de som kom till Lund var polska kvinnor, och det var den polske lektorn vid Lunds universitet, Zygmunt Łakociński, som tog initiativ till att intervjuerna skulle göras.
– Kvinnornas berättelser gick rakt in i hjärtat. Genom skrivandet kom vi väldigt nära historien, säger Elsa Hesslow som är elev på Katedralskolan.
Nu när boken är tryckt och klar firar man utgivningen med ett boksläpp på Kulturen i Lund för elever, föräldrar och inbjudna från olika organisationer. På Kulturen finns utställningen Att överleva – Röster från Ravensbrück som alla elever från Katedralskolan har besökt, och som de danska eleverna får möjlighet att se under boksläppet. Erika Aronowitsch från Forum för levande historia är inbjuden som gäst för att tala om minnet av Förintelsen, och representanter från Universitetsbiblioteket kommer att berätta om det unika arkivet med intervjuer med överlevande. Det blir musik, uppläsning ur boken och ett stort tack till alla finansiärer.
– Det är alltid viktigt att sprida den här historien. Att vi har drivit projektet internationellt gör att vi poängterar att frågor om tolerans och medmänsklighet är globala frågor, säger Louise Callmer som är lärare på Katedralskolan.
Välkommen på pressträff den 22 maj kl 13.30. Då finns det ett par elever och lärare på plats för att svara på frågor på Kulturen i Lund. Dessutom medverkar Erika Aronowitsch från Forum för levande historia och Tomasz Lesniak, som är översättare och arbetar på UB med intervjuarkivet. Programmet för boksläppet pågår sedan kl 14.00–15.30.
Fakta om projektet:
Boken Ravensbrück – berättelser, stories, beretninger innehåller danska, svenska och engelska texter författade av elever från Historieprogrammet och det internationella IB-programmet på Katedralskolan i Lund samt elever från danska Helsingørs gymnasium. Till projektet hör också en hemsida: www.ravensbrucktexter.se
Lärarna som har organiserat projektet är Marcus Karlsson, Louise Callmer och Håkan Danielsson från Katedralskolan samt Otto Rühl från Helsingørs gymnasium.
Bokprojektet har finansierats genom bidrag från Craafords stiftelse, Folke Ljungdahls stiftelse och Fondet for dansk-svensk samarbejde. Dessutom har projektet fått in en hel del medel genom crowdfunding.
Pressträff om bokprojektet:
Måndag 22 maj kl 13.30
Plats:
Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen. Lokal: Auditoriet.
Pressbild:
Scrolla ner och klicka på bilden för att ladda ner den högupplöst.
För mer information:
Marcus Karlsson, historielärare på Katedralskolan, maka81@utb.lund.se, 0736-56 62 67
(Kulturen är inte arrangör av pressträffen men upplåter lokalen för boksläppet och ger de inbjudna fri entré till utställningen Att överleva – Röster från Ravensbrück och hela museet denna dag. Boken Ravensbrück – berättelser, stories, beretninger kommer att säljas i Kulturens musiebutik.)
Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.
På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas både nya och gamla traditioner och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta i restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.
Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.
Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.
Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun.
Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.