2011-06-13 11:06Pressmeddelande

Popstadsinsamling på turné

null

På torsdag hålls den sista insamlingskvällen inför utställningen Popstad Lund. Samtidigt startar en insamlingsturné då Kulturens lastbil förvandlas till en turnébuss och ger sig ut på vägarna för att samla in intressanta större föremål på olika platser. Pressträff med projektsamordnare Sofie Bergkvist tisdag 14 juni kl 11.

POPSTAD PÅ INSAMLINGSTURNÉ
Under arbetet med Popstad Lund har en mängd kontakter knutits med olika personer som var aktiva under perioden på olika sätt. En stor del av kontakterna har skett via den Facebookgrupp som idag omfattar ca 2 300 personer. Under insamlingskvällar har flera hundra föremål samlats in men även tips om intressanta föremål dykt upp. Nu fortsätter arbetet med utställningen med mer djupgående intervjuer samt planering inför byggandet av utställningen. Projektet blir mer uppsökande och en jakt på speciella guldklimpar från Popstadsperioden inleds. På tisdag berättar projektsamordnare Sofie Bergkvist mer om det fortsatta arbetet med utställningen och vilken typ av föremål Kulturen nu kommer att ge sig ut på jakt efter. Det handlar både om unika föremål som ska spåras upp och större föremål som ännu saknas. Under insamlingskvällarna har det kommit in platta saker som skivor, affischer och t-shirts. Nu efterlyser utställningen tidsenliga möbler, instrument, kläder och inredning.  
Pressträff vid Popstads "turnébuss" utanför Kulturen tisdag den 14 juni kl 11

INSAMLINGSKVÄLL FÖR POPSTAD LUND PÅ MEJERIET TORSDAG 16 JUNI
Doc Lounge på Mejeriet gästas av POPSTAD LUND som arrangerar en sista insamlingskväll med visning av kultfilmen ”GÄNGET“, Richard Hoberts debutfilm från 1977, som handlar om ett gäng haschrökande ligister i Lund på 70-talet. Filmen fick stor uppmärksamhet och kritiserades för att framställa knarkande på ett alltför positivt sätt men användes sedan i utbildningssyfte i skolorna under lång tid. Journalisten Anders Mildner leder ett samtal kring filmen med inbjudna gäster.
   Kvällen är även Popstads Lunds sista insamlingskväll inför höstens stora utställning POPSTAD LUND 1971-1996 på Kulturen. Alla uppmanas att leta fram spännande föremål och minnen från tidsperioden. I övrigt blir det musik och bar med Popstadstema.
Torsdag den 16 juni från kl 19.00 (filmvisning kl 20.00), 60 kr, Mejeriet, Stora Södergatan 64

UTSTÄLLNINGSPROJEKTET POPSTAD LUND 1971-1996
Under åren 1971-1996 var Lund en metropol för modern musik och ungdomskultur. Hit kom de största utländska artisterna och här startade många av dåtidens svenska artister sina karriärer. Populärkulturen blomstrade och satte sin prägel på hur staden utvecklades. Historien om Lund som popstad ska nu berättas på Kulturen i Lund tillsammans med de som var med och upplevde stadens utveckling. Projektet startade som en Facebookgrupp på internet och engagerar idag drygt 2 000 personer i arbetet med att dokumentera och tillsammans berätta om allt som hände och hur staden förändrades. Sedan mars i år pågår en öppen insamling på museet där man kan lämna och titta på insamlade föremål. Den 30 oktober öppnar själva utställningen. Men resan tar inte slut där! Utställningen ska leva vidare ett helt år och vara precis så föränderlig som tiden den speglar.
Mer information på www.kulturen.com/popstad samt på Popstad Lunds Facebookgrupp.

För mer information:
Sofie Bergkvist, projektsamordnare för Popstad Lund, tfn 046 35 04 09
Erik Roman, pressansvarig, tfn 046 35 04 47

Foto: Julius Production, bild på Wings turnébuss utanför Grand Hotell i Lund 1972.

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar och i drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan alla ta del av en magisk värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin