2015-12-26 07:30Pressmeddelande

Pettson och Findus värld blir ny lekutställning på Kulturen i Lund

null

I vår öppnar vi en ny lekutställning på Kulturen i Lund! Den här gången är det Sven Nordqvists barnboksfigurer Pettson och Findus det handlar om. Ännu en gång ger vi barn chansen att verkligen uppleva en känd barnboksvärld genom att leka i den. Det är vårt sätt att slå ett slag för bokens betydelse. 

– Vi tror på Pettson och Findus som lekkamrater. Deras värld är utmanande och trygg på samma gång. Här finns både det vilda-lekfulla och det lugna-eftertänksamma, säger Johanna Lisberg Jensen som är projektansvarig för utställningen.

Kulturens hantverkare kommer att bygga upp en scenografi skapad av Tor Svae, som tidigare har gjort scenografi till bland annat Loranga! Loranga! på Dunkers i Helsingborg och flera teatermiljöer på Junibacken i Stockholm. Det var Sven Nordqvist själv som rekommenderade Tor Svae, eftersom de båda har samarbetat redan tidigare. 

–Det har varit en stor succé med vår utställning om Emil i Lönneberga, så vi hoppas att barnen vill fortsätta komma hit och leka, säger Johanna Lisberg Jensen.

På samma sätt som med lekutställningarna Emil! och Alfons Åberg fyller år! kommer vi förstås att knyta Pettson och Findus-historierna till vår pedagogiska verksamhet. Det kan till exempel handla om odling, bakning, högläsning, målning, snickrande och uppfinningar.

Utställningen Pettson och Findus – en lekutställning öppnar den 9 april 2016 och står ända fram till sommaren 2017.

– Den har gången ville vi ha en utställning som räcker länge, säger Johanna Lisberg Jensen. 

Utställning: Pettson och Findus - en lekutställning

Plats: Kulturen, Tegnérsplatsen i Lund. 

Invigning: 9 april 2016

Kontakt: Maria Bohlin informatör. 0765-39 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin