Nu är det snart dags för invigning av Mumin – en lekutställning. I vår fjärde interaktiva utställning baserad på barnböcker stiger besökaren in i Tove Janssons fascinerande muminvärld.
Den här gången är det böckernas utomhusmiljöer vi gestaltar. Här finns berg, vattenfall, en sjö och en skog. Barnen kan klättra, åka rutschkana och fiska. Dessutom kan de klä ut sig och uppträda på en scen. Den som söker lugn och ro kan sitta och läsa i en hammock, medan den som söker spänning kan sätta sina kompisar i fängelse.
Inspirationen
Fängelset är hämtat ur kapitelboken Farlig midsommar, och även den flytande scenen med röda ridåer och tillhörande rekvisitaförråd kommer från den boken. Formgivningen av utställningen är gjord av scenografen Heidi Saikkonen i samarbete med Kulturen.
– En av mina absoluta favoriter bland alla barnböcker har alltid varit Hur gick det sen? Jag har fascinerats av hålen i denna bilderbok, och hur de leder vidare in i något nytt, så jag ville använda mig av hålen som form även i utställningen, säger Heidi Saikkonen.
Från böcker till tredimensionell utställning
Utmaningen var att göra en tredimensionell värld av den här formstarka men tvådimensionella förlagan. Vi har också plockat in element från andra böcker och färgerna i utställningen är hämtade från bilderboken Vem ska trösta knyttet?
– När jag började skissa var det viktigt att få ihop en rund mjuk utomhusvärld i detta rektangulära rum med ganska låg takhöjd. Golvet med de rundade formerna i mattan, som bildar ett centrum med muminhuset och med vatten runt om, blev grunden till det hela, säger Heidi Saikkonen.
Målgrupp barn 3 till 9 år
Utställningen är gjord med fokus på barn från 3 till 9 år. Mumintemat kommer även att märkas i våra pedagogiska program, både för skolan och för vanliga besökare.
– Det som lockar med muminvärlden är blandningen mellan det ljusa och det mörka och att det inte är klara gränser mellan de två. Vi har den trygga familjen och de vackra omgivningarna å ena sidan, å andra sidan de skrämmande bergen och den otäcka Mårran, säger utställningsproducenten Johanna Lisberg Jensen.
Mumin – En lekutställning passar bra att visa i år, eftersom Finland firar 100 år som självständig stat.
Välkommen på pressvisning fredagen den 19 maj kl 10.00! Då har vi även bjudit in en förskolegrupp från Spelmannens förskola i Lund.
Utställning: Mumin – en lekutställning. Producerad av Kulturen i Lund. Formgivare Heidi Saikkonen.
Pressvisning: Fredagen den 19 maj kl 10.00 på Kulturen i Lund, i Allmogehallen. Utställningsproducent Johanna Liseberg Jensen inleder och är sedan tillgänglig för frågor. En förskolegrupp från Spelmannens förskola i Lund leker i utställningen. Det går bra att fotografera barnen när de leker, vi har fått skriftliga tillstånd från föräldrarna.
Invigning: Söndagen den 21 maj kl 12.00.
Utställningsperiod: 21 maj 2017–våren 2018
Pressbild: Pressbild i olika format, med och utan text, bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. Det går bra att fotografera lekande barn i utställningen under pressvisningen.
För mer information:
Johanna Lisberg Jensen, utställningsproducent, 046-35 04 30, johanna.lisbergjensen@kulturen.com
Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com
Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.
På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas både nya och gamla traditioner och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta i restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.
Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.
Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.
Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun.
Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.