2011-09-21 08:45Pressmeddelande

På lördag fylls Kulturen av skogsväsen och spännande aktiviteter!

null

På lördag kl 12-16 är det Folktrons dag på Kulturen. Då fylls museet av skogsväsen och aktiviteter för både barn och vuxna. Följ med på vandring med Askefrun och Skogsrået, hjälp trollmor att göra en trollgryta, lär dig hur man bryggde öl förr i tiden och hör museiguiden Lars Lundberg berätta om spår av folktron på Kulturen.

Förr i tiden var magiska väsen en del av livet. Vättar, älvor, troll, näcken och skogsrået ansågs ligga bakom svårförklarliga händelser som till exempel missväxt och sjukdomar. Nuförtiden sätter folktro mest igång nyfikenhet och fantasi. Under hösten väcker vi tillfälligt folktron till liv på Kulturen och lördagen den 24 september får Folktron en egen temadag på museet fylld med skogväsen och spännande aktiviteter. På temat folktro blir det ölbryggning, berättelser om onda krafter, trollsagor, vandringar och visningar om myter på museet. Man kan också skapa magiska knyten eller gå en trolsk tipspromenad. Möt kloka gummor och se älvor och troll smyga förbi.

PRESSTRÄFF TORSDAG 22/9 KL 11.30
Välkommen på pressträff med programansvarig Johanna Lisberg Jensen, museiguiden Lars Lundberg samt Askefrun och Skogsrået torsdag 22/9 kl 11.30

PROGRAM - FOLKTRONS DAG LÖRDAG 24/9

VANDRING MED ASKEFRUN & SKOGSRÅET KL 12.30 & 14.30
Under en vandring bland träd och växter berättar Askefrun och Skogsrået om sig själva och om andra märkliga folktroväsen. Efteråt gör vi magiska knyten.

SPÅR AV FOLKTRO KL 13 & 14
Museiguide Lars Lundberg visar på spår av Folktro i museets byggnader.

ATT SKYDDA SIG MOT ONDA MAKTER Kl 13.30 -14
Trollmor berättar om hur man förr gick till väga för att undvika död, missväxt och andra hemskheter. Vilka folktroväsen skulle man akta sig för?

TROLLMORS GRYTA KL 15.30 -16
Trollmor har dukat fram ingredienser och ska laga till sin älsklingsmat. Hjälp henne att röra om i grytan så att den blir riktigt god.

ÖLBRYGGNING I BLEKINGEGÅRDEN KL 12 -16
Kom och se hur det gick till att brygga öl förr i tiden. Vilka besvärjelser använde man för att ölen skulle bli god? Provsmakning under slutet av dagen.

FILMVISNING OM SVENSKA SÄGNER KL 12 -16
Tankeväckande kortfilmer om svensk folkkultur från 1800- tal och tidigt 1900-tal producerade av Lunds universitet med material från Folklivsarkivet i Lund.

BESÖK KULTURENS SMED KL 12 - 16
I Folktron förknippade man smeden med mystik och trolldom. Hur är det idag?

TIPSRUNDA OM MAGISKA VÄSEN KL 12 - 16
Vad vet du om älvor, vättar och hustomtar? Gå vår tipsrunda!

En dag för både barn & vuxna. Klä ut dig till älva, troll eller kom som du är!

Fri entré för medlemmar samt barn och ungdomar under 19 år.
Entré för övriga: 90 kr (student 45 kr, pensionär 60 kr)

För mer information:
Johanna Lisberg Jensen, programarrangör, tfn 046 35 04 30 
Yvonne Andersson, museipedagog (och skogsrå), tfn 046 35 04 44
Erik Roman, pressansvarig, tfn 046 35 04 47

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar och i drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan alla ta del av en magisk värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin