Olof Palmes minnesfond har beslutat att tilldela Kulturen i Lund ett stipendium om 70 000 kronor. Ordföranden för minnesfonden är förre statsminister Stefan Löfven.
Pengarna ska gå till utbildningsinsatser för skolungdomar som ska handla om Förintelsen och de nazistiska koncentrationslägren med utgångspunkt från Ravensbrück-samlingen på Kulturen i Lund.
Kulturen i Lund förvaltar cirka 300 föremål som är kopplade till andra världskriget, de nazistiska koncentrationslägren och Förintelsen. Omkring 200 av dessa föremål tillhör den så kallade Ravensbrück-samlingen som tillkom i andra världskrigets slutskede då överlevande kom till Sverige med Röda korsets vita bussar.
Det var Zygmunt Lakocinski, som var lektor i polska vid Lunds universitet och chef för Polska källforskningsinstitutet, som insåg föremålens historiska värde och samlade in dem redan i krigets slutskede. Eftersom insamlandet skedde så nära inpå räddningsaktionen är föremålen unika och har ett högt källvärde.
En stor del av dessa föremål ingår idag i utställningen Att överleva – Röster från Ravensbrück.
Tack vare stipendiet från Olof Palmes minnesfond blir det möjligt att utveckla verksamheten med skolbesök och låta fler ungdomar få se de föremål som de tidigare koncentrationslägerfångarna i hemlighet tillverkade under lägervistelsen, samt höra de berättelser och vittnesmål om ohyggligheterna i lägren som de överlevande delade med sig av.
Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.