2016-02-23 11:05Pressmeddelande

Nya utställningen "Barockt III – Rock i barocken" öppnar på Kulturen 12 mars

null

Vi gav den danske blomsterkonstnären Tage Andersen fria händer att fira 40 år som blomsterkonstnär i Köpenhamn genom att skapa en utställning speciellt för Kulturen i Lund. Tage Andersen har valt att kombinera ett urval av sina förunderliga skapelser med världsfotografen Bent Rejs rock- och popfotografier från 1960-talet. Till utställningen har Tage Andersen också gjort nya unika verk. Utställningen Barockt III – Rock i Barocken bjuder på trädgård, konst, fantasi och rock i en annorlunda och överraskande kombination .

Tage Andersen inspireras av barockens formspråk och är känd för att kunna inta stora rum – både inomhus och utomhus – och omvandla dem med växter och konstobjekt på sitt eget särpräglade sätt. Han skapar utställningar på olika platser, men sedan 2009 har han också en stor arena på sin herrgård Gunillaberg på det småländska höglandet. Där har han skapat ett besöksmål som ger en helhetsupplevelse av konst, inredning, blommor, djur och natur.

Han delar sin tid mellan Gunillaberg, utställningsarbete och sin butik i Köpenhamn. Tage Andersen boutique och galleri på Ny Adelgade 12 är en miniversion av hans värld, med en kombination av växter och konstnärliga objekt, porlande vatten och exotiska fåglar.

På Kulturen skapar Tage Andersen en utställning i Lundahallen med utvalda skapelser ur sin långa karriär, tillsammans med nya unika praktpokaler och bringare i glas. Till den intilliggande Textilhallen nyproducerar han en stor takskulptur i järn, ljus och glas, som kommer att samverka med Bent Rejs fotografier från 1960-talet av storheter som Rolling Stones, Beatles, Jimi Hendrix och Bob Dylan.

Tage Andersen och Bent Rej har haft ett långt samarbete, där Bent fotograferat Tages utställningar och miljöer. Bent Rej gick bort i januari 2016.

Som ung fotograf umgicks Bent Rej med några av 1900-talets största rockstjärnor. 1964 började han fotografera rockband som kom till Köpenhamn, och hans första motiv blev The Beatles. När Rolling Stones besökte Danmark 1965 utvecklade Bent Rej snabbt en nära relation till bandet, speciellt med Brian Jones som också tipsade honom om andra band som var på väg att bli stora.

Bent Rej var en av få fotografer som var i samma ålder som artisterna han fotade. Han blev en del av en magisk tid, när musiken testade gränser och samhället förändrades radikalt. Men det är inte bara för att Bent Rej var på rätt plats i rätt tid som hans bilder är av världsklass. De är väl komponerade konstverk, inte bara dokumentation av en dynamisk tid. I utställningen på Kulturen visas ett åttiotal av Bent Rejs fotografier.

Utställningen kommer att fortsätta i Kulturens park med några av Tage Andersens stora skulpturala objekt, bland annat hans berömda voljärer (stora fågelburar).

Tage Andersen finns på plats under pressvisningen den 10 mars, och även på invigningen den 12 mars.

Utställning: Barockt III – Rock i barocken

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen.

Utställningsperiod: 12 mars–15 maj 2016

Pressvisning: Torsdagen den 10 mars 2016 kl 10.30. Tage Andersen berättar om utställningen.

Pressbilder: Här bifogas bilder från Tage Andersens tidigare utställningar, samt ett urval av Bent Rejs pop- och rockbilder från 1960-talet. Vi kommer att erbjuda bilder från utställningen på Kulturen i samband med pressvisningen. 

Invigning: Lördagen den 12 mars 2016 kl 14.00

För mer information:

Anders Jansson, intendent och projektledare, anders.jansson@kulturen.com, 046-35 04 22

Maria Bohlin, informatör, maria.bohlin@kulturen.com, 046-35 04 47

Kulturen i Lund är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin