Fredagen den 14 november öppnar utställningen Hjälp att andas på Livets museum i Lund. Utställningen fokuserar på den stora roll som Lundaforskare har spelat för utvecklingen av respiratorer. Professor Björn Jonson som konstruerat ServoVentilator 900 inviger. Han förhandsvisar också utställningen för pressen torsdagen den 13 november kl 10.00.
Lundaforskare har spelat en stor roll för utvecklingen av respiratorer, från Barospiratorn som konstruerades 1925 till ServoVentilatorn som konstruerades 1971 och fortfarande är marknadsledande.
I utställningen Hjälp att andas kan besökarna prova på att ”handventilera” med en blåsa. Man får se olika respiratorer, varav två modeller av ServoVentilatorn är igång! På filmer visas patienter som använder sina andningshjälpmedel. Vi får också ta del av hur konstruktionen av ServoVentilator 900 möjliggjordes i en öppen, innovationsbejakande forskningsmiljö.
– ServoVentilatorns historia kan närmast beskrivas som en saga, som jag berättar i form att ett bildspel i utställningen, säger professor Björn Jonson.
Enkla respiratorer konstruerades redan på 1800-talet i Tyskland och Frankrike.
1925 konstruerade Lundaprofessorn Torsten Thunberg en apparat, Barospiratorn. Den var stor, tung, dyr och inte särskilt effektiv. Ändå gav den upphov till efterföljaren ”järnlungan” som användes framför allt i USA under polioepidemier.
På 1930-talet konstruerades i Lund Sahlinrespiratorn, en enkel och billig apparat som bestod av en sköld över patientens bröst. Över- och undertryck alstrades under skölden och gav andningsrörelser åt den förlamade patienten.
1953 års svåra polioepidemier gav incitament till konstruktion av Engströmrespiratorn (från Stockholm) och Lundiarespiratorn (från Lund). Dessa två respiratorer användes till poliopatienterna, och under många år även för andra patienter med behov av andningshjälp.
Krav på förfinad andningshjälp under operationer och vid intensivvård infriades med ServoVentilator900 som konstruerades av lundafysiologen Björn Jonson 1971. ServoVentilatorn är fortfarande marknadsledande i respiratorvärlden.
Pressvisning: Torsdagen den 13 november kl 10.00. Professor Björn Jonson förhandsvisar utställningen.
Invigning: Utställningen invigs fredagen den 14 november kl 16.00.
Plats: Livets museum, Lasarettsgatan 7 i Lund.
Pressbilder med bildtexter: Två pressbilder med bildtexter bifogas. Scrolla ner och klicka på bilderna för att ladda ner högupplösta versioner. Det går också bra att fotografera under pressvisningen.
För mer information:
Björn Jonson, professor
emeritus i klinisk fysiologi och konstruktör av ServoVentilator 900, bjorn.jonson@med.lu.se
Iréne Jakobsson, docent och barnläkare, dr.jakobsson@gmail.com
Mats Engström, intendent på Kulturen, mats.engstrom@kulturen.com, 046-35 04 08
Maria Bohlin, informatör på Kulturen, maria.bohlin@kulturen.com, 046-35 04 47
Livets museum är ett medicinhistoriskt museum i Lund,
beläget i Valvet på gamla lasarettsområdet. Det grundades år 2012 av Sydsvenska
Medicinhistoriska Sällskapet i samarbete med Region Skåne, SUS Lund och externa
finansiärer. Sedan den 1 september 2013 drivs det av Kulturen i Lund, på
uppdrag av Region Skåne.
Basutställningen bygger på teman inspirerade av människokroppens funktioner. Biologi blandas med teknik och utställningen tar bland annat upp frågor kring åldrande, dieter, diagnostik och andra frågor kopplade till den mänskliga kroppen. Allt i en interaktiv och modern utställning där man själv blir delaktig.
Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Livets museum och Hökeriet.
Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.