2014-03-25 07:00Pressmeddelande

Ny minnesfond stöder Kulturen i Lund

null

Nyinstiftade Torsten Jarnvalls minnesfond kommer från och med i år att ge sin avkastning till Kulturen för forskning, kompetensutveckling och kunskapsförmedling om sydsvensk hantverks- och industrihistoria kring stenkol och lera. Det innefattar tillverkningen av lergods, stengods och porslin. Avkastningen kommer att delas ut årligen som ett stipendium till någon av Kulturens anställda eller som anslag för till exempel föremålsförvärv.

Den första utdelningen bidrar till inköp av en kruka av Bernhard Leach från Torsten Jarnvalls keramiksamling. Krukan presenteras i Kulturens kommande årsbok, i en artikel om japansk estetik och dess influenser i Europa. Den kommer att fylla en viktig plats i Kulturens omfattande keramiksamling, vilken ligger till grund för den kommande basutställningen Världen på Kulturen som invigs nästa vår.  

Torsten Jarnvall som växte upp i Helsingborg var under sin levnadstid en samlare och kunskapsspridare. Trots att han till yrket var civilekonom var det konst och antikviteter, industri- och hantverkshistoria som han brann för. Han publicerade under åren flera skrifter om porslinsfabrikerna vid Marieberg, Rörstrand och Ulfsunda, och han medverkade i det stora projektet Av Skånes Lera som var ett samarbete mellan flera museer och resulterade i en stor utställning på Kulturen 1985.

Hans bidrag till forskningen om Skånes keramik och keramikhistoria publicerades i boken Krukmakare och kakelugnsmakare i Helsingborg, som skildrar krukmakarhantverket i Helsingborg från 1650 till tidigt 1900-tal.

Genom minnesfonden stöder nu hans söner Christopher och Peder Jarnvall Kulturens verksamhet kring ett av faderns intresseområden, sydsvensk hantverks- och industrihistoria kring stenkol och lera.  Den årliga avkastningen som delas ut i form av stipendium eller anslag beräknas bli omkring 10 000-15 000 kronor. 

Pressträff: Kulturen och Torsten Jarnvalls söner Christopher och Peder Jarnvall berättar tillsammans om minnesfonden och dess syfte, och vi visar Bernard Leach-krukan som vi har köpt in med hjälp av det första anslaget från minnesfonden. Kulturen representeras av museichef Anki Dahlin, Samlingsavdelningens chef Charlotte Åkerman och Eva Kjerström Sjölin som är mångårig Kulturenmedarbetare och specialist på keramikens historia

Plats: Kulturen, Tegnérplatsen i Lund. Samling i entrén. 

Datum och tid: Torsdagen den 27 mars 2014 kl 11.00 . 

Foton: Foton kan tas under pressvisningen. För frågor kring Kulturens bilder kontakta Kulturens fotograf Viveca Ohlsson, 046-35 04 93, viveca.ohlsson@kulturen.com

För mer information: 
Anki Dahlin, museichef, 046-35 04 02, anki.dahlin@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening som välkomnar alla att bli medlemmar. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin