2024-01-26 06:30Pressmeddelande

Ny krögare tar över gästgivaregården på Kulturens Östarp

Östarps Gästgivaregård, vinter. Foto: Karin ChristianssonÖstarps Gästgivaregård. Foto: Karin Christiansson

Till påsk öppnar Östarps Gästgivaregård på Kulturens Östarp igen, med de nya krögarna Ivan Jurman och Camilla Iveteg. De tar över efter Lennart och Gunilla Vollmer, som gått i pension. Ivan och Camilla kommer att fortsätta servera mat i skånsk anda, men de kommer förstås sätta sin egen prägel på verksamheten.

Östarps Gästgivaregård ligger i friluftsmuseet och kulturreservatet Kulturens Östarp, som drivs av Kulturen i Lund. Det är också Kulturen som äger gästgiveriets lokaler. För att besöksmålet ska vara attraktivt är det oerhört viktigt att ha en bra restaurang på området, och ett bra samarbete med krögarna.

– Ivan och Camilla har gedigen erfarenhet av det skånska köket och en bra lokal förankring, säger Gustav Olsson som är museichef för Kulturen i Lund.  

Ivan Jurman är kock och har tidigare drivit Kv. Åkern i Malmö och Ölkällaren i Lund. Camilla Iveteg är frisör och har jobbat med service i hela sitt liv. De båda är ett par och bor i Lilla Rödde, väldigt nära Kulturens Östarp. De har drömt om att öppna restaurang på landet sedan de flyttade till Lilla Rödde för fyra år sedan.

Camilla Iveteg och Ivan Jurman, nya krögare på Östarps Gästgivaregård. Foto privat.

– Vi ser Östarp som en samlingsplats för bygden men också ett ställe där vi kan visa upp vår vackra del av Skåne för dem som vill komma bort från staden, säger Camilla Iveteg.

Familjen Vollmer har drivit gästgiveriet sedan 1946, då Lennart Vollmers farmor tillträdde.

– Gunilla och Lennart Vollmer har haft stor betydelse för besöksmålet Kulturens Östarp. Det känns verkligen bra att, efter en lång process, ha skrivit avtal med någon som kan ta över och föra stafettpinnen vidare, säger museichef Gustav Olsson.   

Pressen är välkommen att träffa de nya krögarna, Vollmers samt museichef Gustav Olsson på Östarps Gästgivaregård måndagen den 29 januari kl 10.00.

Plats för pressträff: Kulturens Östarp, Gamla Lundavägen 2481-79, Blentarp. Östarps gästgivaregård ligger strax efter parkeringen.

Datum och tid: Måndag 29 januari 2024, kl 10.00

Bilder: Vi bifogar ett par bilder, men det går förstås bra att fotografera under pressträffen.Om Kulturen i Lund

Kulturens Östarp är ett friluftsmuseum och ett kulturreservat som drivs av Kulturen i Lund. Här kan du uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talets mitt, med historiska byggnader och lantrasdjur i ett bevarat kulturlandskap. Huvudbyggnaden på området är  den fyrlängade korsvirkesgården Gamlegård, som är öppen för besökare under sommaren. Här ligger också Östarps gästgivaregård som serverar rustik mat lagad på lokala råvaror.