2016-04-19 10:45Pressmeddelande

Ny guidande mobilapp på Livets museum i Lund!

null

Välkommen till en presentation av Livets museums nya mobilapp, som blir ett komplement till museets guidade visningar! I appen presenteras tolv stationer i Livets museums basutställning i form av korta fakta­texter, bilder och inlästa berättelser. På så sätt kan man själv välja vad man vill veta mer om, och även fortsätta utforska utställningen hemifrån. Vi demonstrerar appen på en bildskärm för pressen fredagen den 22 april kl 10.30.

Livets museum är ett medicinhistoriskt museum med fokus på kroppens funktioner. Det drivs av Kulturen i samarbete med Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet, på uppdrag av Region Skåne. Ideella guider genomför väldigt många guidade visningar för besökare, både barn och vuxna. Men det har ändå funnits ett behov av att kunna få vägledning och fördjupade kunskaper när man besöker utställningen på egen hand. Nu har det blivit verklighet, i form av en mobilapp!

– Det här är ett exempel på ett lyckat och roligt samarbete mellan ideella krafter och Kulturen. Vi behöver varandra, säger Angelica Bondesson från Kulturen, som är verksamhetsansvarig för Livets museum.

Kulturen står för kunskapen kring att driva museum och arbeta med utställningar, och Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet står för den medicinska sakkunskapen och bidrar med väldigt mycket insatser i form av tid och engagerade medlemmar. De båda parterna har arbetat tillsammans med projektledaren Magnus Carlsson från företaget Hi-Story.

Projektet har finansierats genom utvecklingsbidrag från Region Skåne och bidrag från Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta.Från början var tanken att göra en ren audioguide, men efter ett studiebesök på Marinmuseum i Karlskrona, där deras app testades, bestämde sig projektgruppen för att satsa på en mulitimediaapp.

– Många skolklasser besöker museet. Med tillgång till appen finns möjligheter för lärarna att både förbereda klassen inför besöket och utifrån appen diskutera efteråt, säger Irene Jakobsson från Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet.

Med inlästa texter på både svenska och engelska ökar appen tillgängligheten för både internationella besökare och människor med synnedsättning. Museet har också planer på att fortsätta utveckla appen framöver, med till exempel filmer på teckenspråk och ett quiz.

Appen heter Livets museum och laddas ner via Google Play eller App Store.

Pressvisning: Projektledaren Magnus Carlsson från Hi-Story och representanter för Kulturen och Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet demonstrerar appen på en bildskärm för pressen.

Plats: Livets museum, Lasarettsgatan 5B i Lund (bakom restaurang Valvet)

Tid: Fredagen den 22 april kl 10.30

För mer information:

Irene Jakobsson, Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet, guide Livets museum, 0723-00 95 84, dr.jakobsson@gmail.com

Berndt Ehinger, Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet, guide Livets museum, 046-17 16 90, berndt.ehinger@med.lu.se

Angelica Bondesson, Kulturen, verksamhetsansvarig/museipedagog Livets museum, 046-35 04 15, angelica.bondesson@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör på Kulturen, 046-35 04 47,maria.bohlin@kulturen.com

Livets museum drivs av Kulturen i samarbete med Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet, på uppdrag av Region Skåne. Basutställningen bygger på spännande teman inspirerade av människokroppens funktioner. Mobilappen har tagits fram med bidrag från Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta och Region Skåne.

Kulturen i Lund är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av den ideell föreningen Kulturen (Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige), med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom museet i Lund driver Kulturen flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Livets museumOm Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin