2020-06-11 11:11Pressmeddelande

Nu tar Kulturens textila samlingar plats i nytt förvaringssystem

Foto: Nelly Hercberg, Kulturen. Foto: Nelly Hercberg, Kulturen.

För några år sedan fick Kulturen en mycket generös gåva. En större summa pengar som enligt givarens testamente skulle användas för att ta hand om Kulturens textila samling. En del av dessa pengar har använts för att bygga ut förvaringssystemet i museets textilmagasin. Just nu arbetar en intendent och två konservatorer med att packa om och flytta de verkligt stora textilierna, som mattor, bildvävnader, gobelänger, vävda tapeter och draperier. 
 
Det är tunga och skrymmande föremål som ska rullas på långa rör av syrafri kartong, som kom med lastbil från Tyskland för några veckor sedan. Detta för att föremålen ska bevaras på bästa sätt för framtiden. 
 
Innan dessa textilier får sin nya placering i magasinet så fotograferas de. Bilderna kommer så småningom att kopplas till informationen i Kulturens föremålsdatabas Carlotta. Både allmänhet och forskare kan söka bland föremålen i våra samlingar via databasen. 
 
Vi har hittills arbetat till exempel med mattor formgivna av Märta Måås-Fjetterström och Marianne Richter, gobelänger och vävda tapeter från 1500- och 1600-talen och material med anknytning till Konstslöjdsanstalten, en fackskola som grundades på Kulturen 1897 och vars verksamhet lades ner på 1930-talet. Vi vet att vi också kommer att packa om och flytta standar och fanor, flera stora tapa (barktyger från Oceanien) och gigantiska dukar i finaste damast. 
 
Journalister som är intresserade av att besöka magasinet angående arbetet med det nya förvaringssystemet kan kontakta Charlotte Åkerman som är avdelningschef för Samlingar och produktion på Kulturen. 
 
Kontakt: Charlotte Åkerman, avdelningschef för Samlingar och produktion på Kulturen, 046-35 04 16, charlotte.akerman@kulturen.com
 
Pressbilder: Bifogas, se nedan. För att ladda ner en bild högupplöst, klicka upp den och klicka sedan på knappen "Ladda ner".

 


Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin

Relaterad media