2012-11-28 05:50Pressmeddelande

Nu flyttar julen in på Kulturen!

null

Nu närmar vi oss december och startskottet för julen på Kulturen. Vi inleder med traditionellt julstök 1-2 december kl 11-17. Ett 70-tal försäljare och hantverkare är på plats, visar hantverk och säljer varor. Husen är mer levandegjorda i år med personer från olika tider samt tomtemor och tomtefar. I år kan man även se sex granar dekorerade av lokala kulturpersoner.

Levande jul i husen
Under årets julstök är husen ännu mer levandegjorda än tidigare: I Thomanderska gården träffar vi både professor Johan Henrik Thomander, hans fru Emilie, en student och deras fosterdotter. I Västra Vrams prästgård finns en präst på plats och i Blekingegården förbereds julen under tidigt 1800-tal med bland annat rödkålskok.
   Barnen kan lämna sin önskelista hos tomtefar och tomtemor i Onsjöstugan, se ljusstöpning, få en pepparkaka garnerad med sitt namn med mera. Båda dagarna går ett vackert luciatåg genom parken kl 16.00.

Läs mer:
Jullstöket lördag 1 dec 
Julstöket söndag 2 dec

Utställning med granar pyntade av lokala kulturpersoner
Den första december öppnar också vår julgransutställning i Hornsbergssalen där sex kulturpersoner har fått i uppdrag att pynta varsin gran: fysikern och författaren Bodil Jönsson, konstnären Bengt Böckman, trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlson, loppisexperten och författaren Ida Magntorn, musikjournalisten Magdalena Väpnargård och Lunds kulturchef Torsten Schenlaer. Utställningen står till den 13 januari.

Julstämning ända fram till den 13 januari
På Kulturen erbjuds julstämning i husen och julprogram ända fram till den 13 januari då vi bjuder in till julgransplundring. Under mellandagarna 27-30 december är spisen i både Bosmålatorpet och Blekingegården tänd – här berättar och visar pigor hur julen firades för över 100 år sedan. Läs mer om Julstämning på Kulturen i vårt julprogram.

Thomanders jul i Lund
I år skapas även julstämning i Lunds centrum med projektet Thomanders jul, som tar oss tillbaka till 1800-talet när vårt julfirande som det ser ut i dag växte fram. Det blir häststdroskor, utomhusteater, julbodar, tomtar, musikkårer, sångkörer och mycket mer - allt med en omisskännlig fläkt av 1800-tal över sig. 

Professorn och biskopen Johan Henrik Thomander var en riktig kändis under 1800-talet, både i Lund och resten av Sverige. Han bodde med sin familj i ett hus på Pardisgatan i Lund 1833-1851. Detta hus skänktes så småningom av Thomanders dotter Ida Thomander Warholm till Kulturen, och flyttades till friluftsmuseet 1925. I huset finns en rekonstruktion av Thomanders hem med möbler och föremål som tillhört familjen. Välkommen att besökaThomanderska gården på Kulturen under museets öppettider.

Thomanders jul drivs av en ideell förening som samarbetar med Kulturen, Turistbyrån och Lunds kommun, Handelsföreningen, Domkyrkoförsamlingen, Kulturskolan, LUGI, Thomanders Studenthem, Moderna teatern, Glädjefrids miniatyrvaritésällskap, Lions, Hasselgrenska gården och Skåneguiden Sandra Andersson. Läs mer om Thomanders jul på föreningens hemsida.

Mer information: 
Johanna Lisberg Jensen, programarrangör  johanna.lisbergjensen@kulturen.com, 046-35 04 30
Erik Roman, pressansvarig erik.roman@kulturen.com, 046-35 04 47 

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar av såväl sydsvenskt material som världskultur. I drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan besökare ta del av en unik värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin