2012-05-28 13:17Pressmeddelande

Nordens äldsta författarmuseum fyller 150 år

null

Tegnérmuseet i Lund är nordens äldsta författarmuseum och lördagen den 2 juni firar vi att museet fyller 150 år. Det blir en heldag med föreläsningar om litteratur-, kultur- och museihistoria. Du möter Tegnér själv, gestaltad av skådespelaren Mats Granath. Välkommen på pressträff onsdagen den 30 maj kl 11. 

Tegnérmuseet - nordens äldsta författarmuseum
Den 3 juni 1862 förvärvade ett antal herrar i Lund ”den av den framlidne biskopen mm Esaias Tegnér fordom bebodda och begagnade fastigheten”.

Museets fyra rum är en mindre del av den stadsgård där Tegnér bodde 1813-1826. Han var då professor i grekiska vid Lunds universitet och det var här han skrev sina berömda diktverk. Tegnér var en av dåtidens mest kända kulturpersonligheter och stor lundaprofil. 1826 fick han tjänsten som biskop i Växjö stift och lämnade då Lund.

Idag finns det cirka 500 föremål  i museet med anknytning till Esaias Tegnérs liv och verk. Det är möbler som tillhört honom, böcker, manuskript, hårlockar, autografer, servisdelar, stearinljus – ja till och med Tegnérs ”sista snus” finns utställt.

Tegnérmuseet är Nordens äldsta författarmuseum. En stiftelse startades samtidigt med museet för att säkerställa drift och underhåll och ansvaret låg fram till 1997 hos Akademiska föreningen. Då överfördes museet och stiftelsen till Kulturen.

Tegnérstiftelsen som svarar för skötseln av museet består av Louise Vinge, professor emeritus i litteraturvetenskap, Anders Jansson, intendent på Kulturen och Bengt L Andersson, Kulturens ordförande.  Museet är öppet varje lördag juni-augusti och en vardag i månaden under övriga året och visas då av Karl Ardeberg.

Pressträff onsdag den 30 maj kl 11
Pressträffen sker på Tegnérmuseet, Gråbrödersgatan 11 i Lund. Då presenterar Anders Jansson, intendent på Kulturen, programmet för jubileumsdagen. Ni får även träffa en av gästföreläsarna, Christina Svensson, som är aktuell med en en ny bok, Diktaren på dårhuset - om Esaias Tegnérs sjukdom och sjukdomsdiktning, som kommer inom kort.

Jubileumsfirande lördag den 2 juni kl 10-17
Det blir en heldag med föreläsningar om litteratur-, kultur- och museihistoria. Du möter Tegnér själv, gestaltad av skådespelaren Mats Granath. Program för jubileumsdagen finns att ladda ner via länken nedan.

För mer information:
Anders Jansson, intendent på Kulturen, tel 046-35 04 22
Erik Roman, pressansvarig, tel 046-35 04 47 

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar av såväl sydsvenskt material som världskultur. I drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan besökare ta del av en unik värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin