2023-05-17 05:45Pressmeddelande

”Moving on – röster från barn på flykt” invigs 27 maj

Illustration: Limpo Rocha. Bilden är skapad specifikt för utställningen "Moving on – röster från barn på flykt". 
Bildformat 16:9. Illustration: Limpo Rocha.

Från 27 maj till 6 juni finns ingångar till den digitala utställningen Moving on – röster från barn på flykt på många offentliga platser i Malmö, Lund och Kristianstad. Stanna till, scanna en QR-kod och överraskas av hur barnteckningar börjar leva och berättar om krig och fred, hemland och nytt hem. Allt ur barnens perspektiv. Ta del av intervjuer med ukrainska barn som talar om sin vardag eller om ett viktigt personligt föremål de tagit med sig under flykten.

Utställningen är producerad av Kulturen i Lund, Malmö museum och Regionmuseet Skåne i unikt samarbete med flera andra aktörer. Moving on – röster från barn på flykt andas hopp och framtidstro i en tid präglad av trauma, rädsla och förlust.

Under invigningen den 27 maj kan du bland annat uppleva hur barnens berättelser blir levande i rummet, när Teater InterAkt skapar communitykonst tillsammans med några av de ukrainska barn och ungdomar vars röster hörs i utställningen. Även veckan efter invigningen kan du ta del av Teater InterAkts communitykonst vid några tillfällen.

Invigning lördagen den 27 maj, med start kl 10 i Malmö, kl 12 i Lund och kl 15 i Kristianstad. Det blir flera aktiviteter på varje ort, mer information kommer på www.kulturen.com/movingon.

Pressträff 24 maj kl 11

Vid en pressträff i Malmö onsdagen den 24 maj kl 11 berättar projektledare Dragan Nikolić om utställningen. Samtidigt målar konstnären Limpo Rocha bilden han skapat för utställningen på graffitiplanket vid Folkets park (intill rondellen på Kristianstadsgatan).

Utställning: Moving on – röster från barn på flykt. En digital utställning i det offentliga rummet i Malmö, Lund och Kristianstad.

Utställningsperiod: 27 maj–6 juni. På vissa platser kommer det att finnas kvar ingångar till den digitala utställningen en längre period. Utställningen kan också nås online via www.kulturen.com/movingon

Invigning: Lördag 27 maj, mer information kommer på www.kulturen.com/movingon

Pressträff: Onsdag 24 maj kl 11.00. Vid graffitiplanket utanför Folkets park i Malmö (intill rondellen på Kristianstadsgatan). Meddela gärna i förväg om du kommer genom att mejla till dragan.nikolic@kulturen.com .

Pressbild: Bifogas. Illustration Limpo Rocha.

Se exempel på filmer från utställningen: 

Filmserie: Flykt - Ankomst:
https://youtu.be/OFgCvy2fI-g

Filmserie: 'TING' DÄRIFRÅN -Pin-Pin:
https://youtu.be/3cy7uRLXMr8

Filmserie: Tankar om... - Kärlek
https://youtu.be/ezLQlctznHQ

Filmserie: Vardagsliv - Förebild:
https://youtu.be/xGd2o0Ef6PE

Filmserie: Levande teckningar - Arrival:
https://youtu.be/Gwzo5EXktKcOm Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin