Kulturens årsbok 2014, Världen på Kulturen, handlar om resor och möten som på olika sätt utvecklat och förändrat våra kulturer. Med hjälp av spännande föremål i Kulturens samlingar ger vi oss ut i världen och historien.
I den vackra och färgrika boken hittar du vitt skilda ämnen: här finns berättelser om varför långväga handel och riskfyllda forskningsresor lockade. Vi kan läsa om porslinstillverkning som skulle hållas hemlig, om fantastiska dekorer och mönster, japansk estetik och egyptiska gravfigurer. Med människorna följde vetenskap och konst, idéer och religion som påverkade hela kulturer.
I boken kan du också läsa om det omsorgsfullt renoverade Herrehuset, där den nya utställningen Världen på Kulturen öppnar nästa år.
Ur bokens introduktion:
Upptäcktsresande och handelsmän reste med samma skepp. Utan handeln hade både
vetenskapsmän och missionärer haft svårare att ta sig fram. Var handeln med
kryddor, te, ädla stenar, siden och porslin verkligen värd alla dessa
vedermödor, kan man fråga sig. Boken berättar om drivkrafterna bakom resor till
avlägsna länder, den berättar om nyfikenhet, kunskapstörst och ekonomisk
förtjänst. Längtan efter ära och berömmelse har också lockat människor
att ge sig ut på dessa flera år långa färder till okända områden. Många av de
resande kom aldrig hem igen, andra blev rika och berömda.
Föremålen som bevarats på museet kan berätta historier om människor, om utveckling av teknik, hantverk, och konstnärliga uttryck. Via form och design förmedlades religiösa och filosofiska idévärldar.
Kulturens årsbok började utges 1935. Här skriver Kulturens experter och inbjudna skribenter artiklar på ett utvalt tema. Alla som är medlemmar i Kulturen får den inbundna årsboken, och den finns till försäljning i Kulturens museibutik.
Den 13 juni kl 14.00 presenteras Världen på Kulturen på vårt årsbokskalas på Kulturen. Då kan man lyssna på några av artikelförfattarna, samtidigt som vi bjuder på kaffe och tårta.
Kulturens årsbok 2014: Världen på Kulturen
Ämnesområden och innehåll: historia och kulturpåverkan, handel och resor,
design och konst,
10 artiklar med 150 bilder på 80 uppslag.
Recensionsexemplar: kan rekvireras från redaktör Karin Schönberg. Mejla karin.schonberg@kulturen.com.
Pressbilder: bifogas. För frågor kring pressbilder kontakta Kulturens fotograf Viveca Ohlsson,
046-35 04 93, viveca.ohlsson@kulturen.com
För mer information: Karin Schönberg, intendent och redaktör för Kulturens årsbok 2014,
046-35 04 21, karin.schonberg@kulturen.com
Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.
Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.