2017-06-10 07:00Pressmeddelande

Mode och Foto – invigning av två nya utställningar på Kulturen i Lund idag kl 14!

null

Det handlar om mode och foto, kläder och identitet när vi inviger två nya utställningar i Textilhallen på Kulturen i Lund idag kl 14.00: den tillfälliga utställningen The Studio of Vanities med fotografier av Omar Victor Diop och vår nya basutställning Uppklädd – kvinnligt mode 1730–2000 med dräkter ur våra samlingar. Modejournalisten Cay Bond invigningstalar. 

Den senegalesiska fotografen Omar Victor Diops arbeten skildrar den mångfald av samhällen och livsstilar som präglar Afrika i dag och ifrågasätter om vi kan tala om ett homogent ”Afrika”. Han fokuserar på människors olika bakgrunder och deras strävan efter att förverkliga sina personliga drömmar – utan några begränsningar.

Urbana kulturen i Afrika
Alla bilder i utställningen är iscensatta i samarbete med dem som avbildats. Avsikten är att visa människors komplexitet. De porträtterade arbetar inom kreativa yrken och är till exempel designers, musiker, skådespelare, modeskapare. Genom bilderna får vi möta den urbana kultur som växer fram i Afrikas länder just nu. Omar Victor Diop ser Afrika som ett koncept – en övergripande och bärande idé – någonstans mellan dröm och vision. Det är där möjligheterna finns.

Världsklass
Bilderna i The Studio Of Vanities har referenser direkt till fotohistorien, till kända namn som Seydou Keita och Malick Sidibe från Mali och Mama Casset från Senegal.

– Vi har under många år arbetat för att erbjuda vår publik fotobaserade utställningar av hög kvalité, och Omar Victor Diops bilder är kvalité i världsklass, säger utställningsproducent Viveca Ohlsson.

– I porträtten iscensätts de avbildade och fotografierna får oss att fundera kring dem, samtidigt som vi tänker på vår egen identitet och plats i tiden.

Från 1700-tal till nutid
I utställningen Uppklädd visar vi kvinnliga modedräkter ur Kulturens samlingar. Dräkterna bildar en tidslinje som i stora drag visar det västerländska modets utveckling från 1700-tal till nutid. Detta är en basutställning som kommer att visas i flera år.

– Det är väldigt roligt att få visa viktiga delar av Kulturens rika samlingar, som nu har plockats fram från magasinet, säger Charlotte Åkerman som är chef för samlingsavdelningen och ansvarig för urvalet till utställningen.

Normer, ideal och drömmar
I modet kan vi avläsa tidens skönhetsideal. Dräkter och material berättar även om social status och rådande influenser och avspeglar sin tids normer, ideal och drömmar. Kläder visar på samhörighet med den grupp som bär dem, men markerar samtidigt en uteslutning av andra.

Dräkterna i utställningen har tillhört förmögna kvinnor. De är välbevarade och tillverkade i exklusiva material. Dyrbara dräkter är oftare bevarade eftersom de var påkostade och användes sparsamt till skillnad från vardagskläder som slitits ut och kasserats.

Cay Bond inviger
Vi har en gemensam invigning för utställningarna lördagen den 10 juni kl 14. Då invigningstalar Cay Bond, som är modejournalist, trendanalytiker och föreläsare.

UTSTÄLLNINGAR
The Studio of Vanities, fotografier av Omar Victor Diop, utställningsperiod 10 juni 2017–14 januari 2018

Uppklädd – kvinnligt mode 1730–2000, ny basutställning

INVIGNING
Gemensam invigning lördag 10 juni 2017 kl 14.00. Modejournalisten, trendanalytikern och föreläsaren Cay Bond invigningstalar.

PLATS
Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen. Utställningarna visas i Textilhallen.

PRESSBILDER
Bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. 

FÖR MER INFORMATION
Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.

På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas både nya och gamla traditioner och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta i restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.

Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.

Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.

Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun. 


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin