2015-08-06 07:30Pressmeddelande

Mer än dubblerade besökssiffror på Kulturen i juli

null

Det har varit en riktigt bra sommar för Kulturen i Lund! I juli var antalet besökare mer än dubbelt så många som i juli förra året. Om man räknar juni och juli tillsammans hade vi drygt 10 000 fler besökare på dessa två månader i år jämfört med förra året. Bidragande orsaker är bra museiväder, lekutställningen Emil! som har lockat många och att vi under flera år har arbetat för att göra museet som helhet mer attraktivt och levande.

I juli i år hade Kulturen i Lund 16 351 besökare, förra året hade vi 7 057 besökare samma månad – alltså mer än en dubblering av besökarantalet. 

– Det är fantastiskt roligt! Hela vår personal har bidragit till det här, säger museichef Anki Dahlin. 

Vi  har arbetat mycket med underhåll av de kulturhistoriska husen under de senaste åren och vi har också satsat mer på skötsel av park och trädgårdar. Helheten har blivit fräschare och museet har också blivit mer levande, bland annat genom Lekfulla tidsresor som i juli genomfördes för tredje året i rad. Det är föreställningar i friluftsmuseet som passar både barn och vuxna. Under juli i år erbjöds 24 föreställningar, och responsen från besökarna var oerhört positiv. 

Kulturen är också ett väldigt barnvänligt museum. Vi har en stor park för spring i benen, en populär lekplats, flitigt använda lådbilar, styltor, träsvärd och annat kul att leka med i parken och så Onsjöstugan där barnen får leka i 1800-talsmiljö. 

"Idag roar vi oss på Kulturen i Lund! Ni som har möjlighet, besök detta fantastiska ställe! Just nu har dom även en lekutställning om Emil i Lönneberga (som verkligen uppskattades av vår 6-åring)! Så fint👌🏻 Så barnvänligt👌🏻 5 av 5 möjliga" (my_love78 på instagram i juli i år)

Lekutställningen Emil! har lockat många besökare ända sedan den öppnade i februari. På samma sätt som i vår populära Alfons Åberg-utställning från 2012 får barnen leka i en miljö som de känner igen från böcker och filmer. Alfons Åberg bidrog starkt till bra besökssiffror sommaren 2012, men i år går det ännu bättre! I juni och juli i år hade vi 8 000 fler besökare än i juni och juli 2012. 

– Emil har dragit många besökare och vädret har gynnat oss, liksom andra museer. Men det är nog ändå helhetsupplevelsen som gjort att besökssiffrorna har blivit så bra, säger Anki Dahlin. 

Siffrorna gäller besökare som har gått in på museet i Lund, och inkluderar alltså inte besökare på Kulturkrogen eller på våra andra besöksmål. Däremot ingår de som besökt våra Sommarkvällar med underhållning i parken. Fyra kvällar med fri entré och Sanna Nielsen-konserten som man fick köpa biljett till drog tillsammans 2 500 besökare i juli.  

Besökssiffror för Kulturen junijuli 2015 och 2014, samt 2012.

2015:
juni 11 076

juli 16 351

totalt juni-juli: 27 427

2014:
juni 10 358

juli 7 057

totalt juni-juli: 17 415

2012:
juni 9 268

juli 10 058

totalt juni-juli 19 326

För mer information: 
Anki Dahlin, museichef Kulturen, 046-35 04 02 (har semester men kan ändå nås per telefon)

Maria Bohlin, informatör Kulturen, 0765-39 04 47, maria.bohlin@kulturen.com (har semester men kan nås per telefon och mejl). 

Pressbilder: Tre bilder bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. 

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin