2023-07-20 05:50Pressmeddelande

Linggymnastik i Historiska uppdrag för barn på Kulturen i Lund

Emma Larsson och Kulturens dramagrupp har förvandlats till en Linggymnastik-trupp år 1923. Foto Jessica Ljung, KulturenFoto: Jessica Ljung, Kulturen

Fram till 28 juli pågår Historiska uppdrag för barn på Kulturen i Lund, tisdag till fredag med start kl 13.00 och 14.30. I år handlar uppdragen om Linggymnastik. 

Varje omgång av Historiska uppdrag börjar med en kort föreställning med pedagog Emma Larsson och Kulturens dramagrupp, som har förvandlats till en Linggymnastik-trupp år 1923. Efter föreställningen får barnen uppdrag att lösa, och de får hjälp på vägen av Kulturens volontärer. Uppdragen passar barn från 6 år, i sällskap med vuxen. 

Pehr Henrik Ling (1776–1839) brukar kallas den svenska gymnastikens fader. Han var fäktmästare vid Lunds universitet, gymnastikpedagog, skald och grundare av Linggymnastiken.

I början av 1800-talet bodde Ling i det så kallade Lindforska huset, ett gult 1700-talshus som nu ingår i Kulturens friluftsmuseum. Han bestämde sig då för att ordna ett övningsställe för sina gymnastiska elever, och lät bygga ett annat av de hus som nu ingår i Kulturens friluftsmuseum, det stora aprikosfärgade stenhuset som nu kallas Herrehuset. År 1813 fick Ling uppdraget att upprätta en undervisningsanstalt för gymnastik i Stockholm (Gymnastiska centralinstitutet, idag Gymnastik- och idrottshögskolan). Han lämnade därför Lund innan det stora stenhuset var helt färdigställt.

Historiska uppdrag för barn, uppdragsblad och diplom

 

Historiska uppdrag är skrivet och regisserat av Kulturens pedagog Emma Larsson, och det är också hon som leder Kulturens dramagrupp och tar hand om våra volontärer. 

Hör gärna av er i förväg om ni vill intervjua Emma Larsson, dramagruppen och volontärerna!

Evenemang: Historiska uppdrag för barn. Tisdag till fredag under två veckor, 18–28 juli, med start kl 13.00 och 14.30. Ingen förbokning behövs, ingår i entréavgiften. För barn från 6 år, i sällskap med vuxen.

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund. 

Pressbilder: Bifogas, scrolla ner till presskit. 

Kontakt: Maria Bohlin, kommunikatör på Kulturen, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com 

 


Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin