2013-07-25 06:30Pressmeddelande

Lin- och slåtterdag på Kulturens Östarp

null

På söndag är det återigen dags för Lin- och slåtterdag på Kulturens Östarp. Då kan besökarna vara med och slå hö på gammeldags sätt med lie, bygga hässjor och bereda lin. Vi har också visning av korsvirkesgården Gamlegård från 1812. För barnen har vi ponnyridning och de kan också hälsa på grisar, höns, getter och kor.

Så här ser programmet för dagen ut:
Kl 11 Lär dig grunderna i hur man slipar en lie

Kl 11-17 Skånelin visar beredning av lin

Kl 11-15 Var med och ryck lin, pröva att tälja räfspinnar

Kl 12-15 Slåtter – var med och slå och räfsa

Kl 13-14 Ponnyridning, vid vindmöllan

Kl 14 Guidad visning av Gamlegård

Kl 15-17 Vi bygger hässjor

Kl 11-17 Korsvirkesgården Gamlegård är öppen.

Under Bakom kulisserna på Kulturens webb kan man se bilder från förra årets Lin- och slåtterdag (som tyvärr bjöd på regn. Vi hoppas på solsken i år!) : 

Evenemang: Lin- och slåtterdag
Plats: Kulturens Östarp i Sjöbo kommun. Hitta dit
Datum och tid: Söndag 28 juli 2013, kl 11-17

För mer information:
Under torsdag 25/7 och fredag 26/7:
Kristina Bakran, trädgårdsmästare och pedagog, 046-35 04 46, kristina.bakran@kulturen.com
Maria Bohlin, informatör och tf pressansvarig, 046-35 04 29, maria.bohlin@kulturen.com
På plats på söndagen kan ni fråga efter Kulturens värdar. 

Om Kulturens Östarp:
På Östarp kan man uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talets mitt, med byggnader, djur och trädgård i ett gammalt kulturlandskap. Här finns den fyrlängade korsvirkesgården Gamlegård som är öppen för besökare under sommarsäsongen. Till gården hör också en vattenkvarn, en vindmölla, en brytestuga för beredning av lin och en malttorka.Gamlegård är en typisk skånsk fyrlängad korsvirkesgård som byggdes 1812. Runt gården finns ekonomibyggnader som t ex malttorka, brytestuga och vattenkvarn. Strax intill ligger Möllegården, där Östarps arrendator bor.

Runt gården finns ett kuperat kulturlandskap lämpligt för sköna promenader. På Östarp finns också äldre lantrasdjur – Blommehöns, Linderödsgris, Göingegetter, Klövsjöryafår, Ringamålakor, Gotlandsruss och Gotlandskaniner. Här kan man även duka upp till picknick eller äta gott på Östarps Gästgivaregård som drivs av familjen Vollmer.

Genom en generös donation kunde Kulturens grundare Georg Karlin köpa Gamlegård i Östarp 1922. Istället för att flytta den till Kulturen beslöt han att skapa ett levande museum mitt i kulturlandskapet.

Läs mer om Kulturens Östarp och om hur man hittar dit på kulturen.com.

 

 

 

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening som välkomnar alla att bli medlemmar. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin