2012-07-09 01:00Pressmeddelande

Levande Kulturen

null

Den här veckan levandegör vi 1700-talet på Kulturen. I prästgården kan besökarna träffa damer i 1700-talskläder som gör lavendelpåsar, sjunger Bellman och gör sig fina med vitt puder och peruker. Varje måndag, onsdag och fredag till och med den 10 augusti levandegör vi ett av våra hus på Kulturen på det här sättet.

Kommande veckor kommer våra levandegörare att finnas i Blekingegården (bondeliv i början av 1800-talet), Bosmålatorpet (enkla förhållanden i början av 1900-talet), Thomanderska gården (professorshem från mitten av 1800-talet) och sista veckan är de i prästgården igen.

Våra tre levandegörare heter Klara Persson, Mathilda Becker och Sofia Grahn. De är 18-19 år och har alla gått Estetiska programmet på Spykens gymnasium i Lund, med inriktning teater.

– Det här är ett fantastiskt sommarjobb, säger Mathilda Becker. 

De har tidigare agerat troll, älvor och påskkärringar under olika evenemang på Kulturen, och de har också jobbat som pedagoger i utställningen Popstad Lund. Förra veckan började de iscensätta ”Levande Kulturen” i Thomanderska gården. De fick då leva sig in i en borgerlig kvinnas liv genom att ta på sig tidstypiska klänningar, brodera, läsa katekesen, skriva brev med stålpenna och hjälpa barn med klippdockor.

–  Det är som att resa bakåt i tiden när man tar på sig klänningarna, tycker Klara Persson.

Under förra veckan fick de mest frågor om sängen och laxaladåben i Thomanderska hemmet. Sängen ser väldigt kort ut, men den drogs ut när det var sängdags. Laxaladåben med sitt geléhölje var en rätt på modet vid den här tiden och i Thomanders hus står en sådan på bordet inne i köket.

Den här veckan är det alltså dags för 1700-talet, som gestaltas i Västra Vrams prästgård. Det passar alldeles speciellt bra för Sofia Grahn.

–  Jag har alltid önskat att jag hade levt på 1700-talet, säger hon.

Måndagar, onsdagar och fredagar kl 12.30-16.30 (till och med den 10 augusti 2012)
Tillfällena finns också samlade i vår Evenemangskalender, kategori Levande Kulturen.

För mer information:

Maria Bohlin, informatör 046-35 04 29 eller maria.bohlin@kulturen.com

Hör av er om ni vill komma och hälsa på levandegörarna!

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar av såväl sydsvenskt material som världskultur. I drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan besökare ta del av en unik värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin