I år har vi gjort en lite annorlunda årsbok. Barnen i Bosmålatorpet och andra historier från Kulturens hus är en bok som huvudsakligen vänder sig till barnen. Flera erkända barnboksförfattare har skrivit om våra hus i friluftsmuseet. En del berättelser bygger på verkliga personer som en gång bodde i husen, andra är påhittade.
Så här skriver årsbokens redaktör Johanna Lisberg Jensen i inledningen:
”Du kan gå in i medeltiden, 1600-talet, 1700-talet, 1800-talet och tidigt 1900-tal. Genom att gå in i de olika husen, ser du hur tiden har gått. Eller snarare, du ser hur olika platser har sett ut vid olika tider. Du ser spår av människor. Att tiden har gått kan man egentligen inte se. Man kan se hur saker och ting har förändrats. Ett bord tillverkat för 500 år sedan liknar de bord som tillverkas nu, medan ett kök från 1700-talet knappt liknar de som finns idag.
Tänk på att allt du ser, en gång har varit nytt. Nu är endast idag, i morgon var det igår.”
Med hjälp av berättelserna i boken kan man göra en tidsresa och väcka fantasin till liv. Man kan gå in i Dekanhuset och tänka på hur ärkebiskopen en gång åt sig så mätt på höna i deg att han måste hjälpas hem. Man kan fundera på hur sju barn fick plats i lilla Bosmålatorpet. Eller man kanske kan blåsa såpbubblor i Thomanders trädgård, som Thomanders döttrar gjorde på 1800-talet.
De författare som medverkar i boken är: Erik Magntorn, Mårten Sandén, Mårten Melin, Katarina Mazetti, Therése Granwald, Ingrid Remvall och Anette Eggert. Boken är rikt illustrerad med foton av Kulturens fotograf Viveca Ohlsson och illustrationer av Olle Ekström. Den behöver inte alls läsas från pärm till pärm, utan man kan läsa om ett hus i taget. Ibland kanske man bara vill bläddra och titta på bilderna.
Fredagen den 12 juni kl 15 firar vi att Barnen i Bosmålatorpet har kommit ut med ett årsbokskalas. Då kommer flera av författarna att finnas på plats, och vi bjuder på fika. Från och med den dagen finns boken också till försäljning i museibutiken. För våra medlemmar har den varit tillgänglig sedan slutet av maj.
Bok: Barnens i Bosmålatorpet och andra historier från Kulturens hus. Kulturens årsbok 2015.
Boksläpp: Fredagen den 12 juni 2015
Årsbokskalas med författarna på plats: Fredagen den 12 juni 2015 kl 15–16 på Kulturen, Tegnérsplatsen i Lund.
För mer information: Årsbokens redaktör Johanna Lisberg Jensen, 046-35 04 30, johanna.lisbergjensen@kulturen.com
Referensexemplar: Kan beställas av Johanna Lisberg Jensen, se kontaktuppgifter ovan.
Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.
Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.