2012-06-11 15:33Pressmeddelande

Kulturens årsbok 2012 - Platsers historia

null

Imorgon, tisdagen den 12 juni kl 16, är det bokrelease för Kulturens årsbok 2012. Några av bokens författare presenterar sina artiklar medan det bjuds på bubbel och tårta. I samband med årsbokreleasen presenteras även en ny monografi, Ängelholms krukmakare, av författaren och Kulturenmedarbetaren Eva Kjerström Sjölin. Välkommen!

Kulturens årsbok 2012 - Platsers historia
Titeln på Kulturens årsbok 2012 är Platsers historia och har temat kulturmiljö. Den handlar om de tankar och idéer som funnits om kulturmiljöer och dess värde som kunskapskälla allt sedan föreningen Kulturen bildades i slutet på 1800-talet och fram till idag. Vad var det som drev i gång de samlingar och efterforskningar som vi kan se resultaten av på friluftsmuseer som Kulturen? Vad är egentligen ett friluftsmuseum? Kan en bensinmack vara ett friluftsmuseum? Boken handlar också om Kulturens uppdragsverksamhet inom kulturmiljövården. Vilka miljöer värnar vi om idag och vad påverkar bevarandet av dagens och framtidens kulturarv? 

Artiklar:
Platsers historia - Anki Dahlin
Friluftsmuseer - Björn Magnusson Staaf
En kapplöpning med förödelsen - Karin Gustavsson
Gamla tider i en ny värld - Bodil Petersson
Ur jordens gömmor - Conny Johansson Hervén
Kulturen och de byggnadsarkeologiska dokumentatörerna - Gertie Ericsson
De efterlängtade trädgårdarna - Aja Guldåker
En inblick i bebyggelseantikvarisk verksamhet på Kulturen - Henrik Borg
Drömmarnas trädgård - Kristina Bakran
Kulturens Östarp - Carita Eskeröd
Macken som friluftsmuseum - Niklas Ingmarsson
Året som gått 2011 - Anki Dahlin 

Ängelholms krukmakare
Kulturen ger även i dagarna ut monografin Ängelholms krukmakare. Författaren, Eva Kjerström Sjölin, är mångårig Kulturenmedarbetare och specialist på keramikens historia. Utöver förteckning på mästare och verkstäder, från den äldste kände utövaren av yrket, Jöran Pottemakare 1665, till 1900-talets mitt, kartmaterial, verkstadshistorik och analys av näringens villkor och utveckling i staden, rymmer boken en katalog med signerat och Ängelholmsstämplat material.

Boken är ett delresultat av ett dokumentations- och forskningsprojekt om Skånes krukmakarhantverk. Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur och Nordenstedtska stiftelsen har bidragit med medel för publiceringen.

Bokrelease av Kulturens årsbok tisdagen den 12 juni kl 16-17
Vi firar att Kulturens årsbok för 2012 Platsers historia om kulturmiljö har kommit ut. Gunilla Gardelin, Björn Magnusson Staaf, Aja Guldåker och Conny Johansson Hervén, några av bokens författare, presenterar kort sina nya artiklar medan det bjuds på bubbel och tårta. Eva Kjerström Sjölin berättar även om boken Ängelholms krukmakare som Kulturen också ger ut i dagarna.

Pressen är välkommen att närvara vid bokreleasen.

Kl 18 är det Årsmöte för Kulturens alla medlemmar.

Recensionsexemplar
Recensionsexemplar av Kulturens årsbok och Ängelholms krukmakare kommer att finnas vid bokreleasen, hämtas i Kulturens entré vid senare tillfälle eller kan beställas via butiken@kulturen.com.

För mer information:
Anki Dahlin, museichef, tel 046 35 04 02
Erik Roman, pressansvarig, tel 046 35 04 47 

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar av såväl sydsvenskt material som världskultur. I drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan besökare ta del av en unik värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin