2009-10-20 07:50Pressmeddelande

Kulturen visar unik samling med originalbilder av den legendariske fotografen Henry B Goodwin

null

Henry B Goodwin är en av de mest framstående och inflytelserika fotografer vi haft i Sverige. Kulturen får nu chansen att visa upp en samling med 97 originalfotografier av den legendariske fotografen. I samband med vernissagen lördagen den 24 oktober hålls även bokrelease av en ny bok om Henry B Goodwin, som bygger på samlingen.

Henry B Goodwin - foto som konst
Utställningen Henry B Goodwin - foto som konst innehåller ädelkopierade originalfotografier av piktorialisten och porträttören Henry B Goodwin, en av det tidiga 1900-talets främsta svenska fotografer. Utställningen är gjord i samarbete med Historiska Media, som även ger ut en ny bok om fotografen skriven av Olle Östlind . Goodwin var dåtidens store kändisfotograf och i samlingen återfinns ett flertal porträtt av det tidiga 1900-talets kändisar som Selma Lagerlöf, Gustaf Fröding, Harriet Bosse samt flera andra stora kulturpersonligheter. Utställningen omfattar 97 stycken originalfotografier som ägs av Björn Andersson, förlagschef på Historiska Media. Björn Andersson är även redaktör till Olle Östlinds bok, Essäer om Henry B Goodwin, som släpps i samband med vernissagen.

Om fotografen Henry B Goodwin
Henry Buergel Goodwin föddes i München 1878 och var verksam i Sverige under och efter första världskriget. Han flyttade till Sverige som språkvetenskapsman år 1904 men tio år senare sadlade han om och blev yrkesfotograf. Genom att han, till skillnad från de flesta av sina fotografkolleger, hade en bred och djup humanistisk bildning, förnyade han den svenska fotografidebatten, som under nittonhundratalets första decennier var mycket intensiv. Som piktoralist kallade Goodwin sina bilder för "kamerabilder", då han ansåg att de var konstverk skapade med en kamera. Goodwin blev snabbt fotografen på modet och en av hans stora insatser var att etablera svenskt och skandinaviskt fotografi på den internationella scenen.

Pressvisning torsdagen den 22 oktober kl 11
Kulturen bjuder in till pressvisning av utställningen Henry B Goodwin - foto som konst 1916 - 1931. Björn Andersson, förlagschef på Historiska Media, berättar om Henry B Goodwin, samlingen samt Olle Östlinds nya bok om den legendariske fotografen.

Vernissage med bokrelease lördagen den 24 oktober kl 18
Vernissage hålls under Konstkväll i Lund kl 18-22. Björn Andersson, förlagschef på Historiska Media, visar utställningen samt presenterar den nya boken om fotografen Henry B Goodwin, "Essäer om Henry B. Goodwin" skriven av Olle Östlind och utgiven av Nordic Academic Press.

För mer information kontakta:

Viveca Ohlsson, utställningsproducent, tfn 046 35 04 93, viveca.ohlsson@kulturen.com

Erik Roman, pressansvarig på Kulturen, tfn 046 35 04 47

Pressbilder: www.kulturen.com Lösenord: b469alle


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin