2013-03-11 05:16Pressmeddelande

Kulturen räddar kulturskatt efter ett unikt fynd i vindsgolv på Stora Gråbrödersgatan

null

Det var när de nya ägarna till en vindsvåning på Stora Gråbrödersgatan bröt upp golvet, under den pågående renoveringen, som de gjorde en märkvärdig upptäckt. Under golvplankorna låg det tusentals glasplåtar med bilder på. Ägarna kontaktade personal på Kulturen som snabbt konstaterade att de hör samman med den fotografiska ateljé som tidigare bedrivit verksamhet i byggnaden.

De flesta av bilderna är troligen tagna av lundafotograferna Maria Jonn och Ida-Maria Ekelund. Maria Jonn, syster till fotografen Lina Jonn, lät 1908 uppföra huset på Stora Gråbrödersgatan 12 åt sin fotografiska verksamhet. Efter Maria Jonns bortgång 1910 togs verksamheten över av fotografen Ida-Maria Ekelund, som från 1919 bytte namn på firman till Ateljé Jonn, Ida Ekelund. Idag finns fortfarande spår av verksamheten kvar i takfrisen på byggnaden som är utsmyckad med en stor ateljékamera. 

Bildmaterialet är väldigt stort och omfattar både bilder på lundamiljöer och porträtt tagna i början av 1900-talet. Ägarna till lägenheten har kommit överens med Kulturen om att glasplåtarna ska överlämnas till museet där de tas till vara och blir en del av de fotografiska samlingarna. 

- Det här är ett fantastiskt fynd och ett väldigt roligt tillskott till våra samlingar, berättar Kulturens intendent Anders Jansson.

Överlämning av glasplåtarna kommer att ske tisdagen den 12 mars kl 15 på Kulturens magasin på Gastelyckan. Då kommer en av ägarna till vindsvåningen samt Kulturens intendent Anders Jansson och Kulturens fotograf Viveca Ohlsson att finnas på plats.

Kulturen uppmärksammade 2002 de kreativa systrarna i familjen Jonn i utställningen Längtan med ett urval av fotografier och konst från museisamlingarna. 

För mer information:
Anders Jansson, intendent, tel 046 35 04 22
Viveca Ohlsson, fotograf, tel 046 35 04 93
Erik Roman, pressansvarig, tel 046 35 04 47 

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening som välkomnar alla att bli medlemmar. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin
Johan Hofvendahl
Kommunikationsansvarig
Johan Hofvendahl