2013-10-07 06:30Pressmeddelande

Kulturen plockar fram guldkornen i en ny utställning - pressträff

null

Nu får Kulturens besökare chansen att se utvalda guldkorn ur museets stora samlingar. Det är föremål som kan ses som värdefulla av olika anledningar: för att de tillhört en spännande person, för att de är välgjorda eller ovanliga eller rentav unika i sitt slag. Under pressträffen om vår nya utställning Guldkorn ur samlingarna berättar vi mer om några av föremålen, t ex Karl XII:s stora gunghäst, kakelplattor från Saladins mausoleum i Syriens huvudstad Damaskus och halsband med dogtags formgivna av Tom Hedqvist för Stockholm Pride. 

I Kulturens samlingar finns ca 250 000 kulturhistoriska föremål. Våra intendenter har valt ut en del av guldkornen ur dessa samlingar, som vi nu visar upp i en ny utställning. Guldkorn ur samlingarna invigs söndagen den 13 oktober kl 14 av historikerna Dick Harrison och Katarina Harrison Lindbergh, som precis utkommit med boken 101 föremål ur Sveriges historia

– Det känns fantastiskt att nu få lyfta fram en del av våra guldkorn och visa upp dem för besökarna, säger Charlotte Åkerman som är chef för Samlingsavdelningen på Kulturen. 

Guldkorn av olika anledningar
Men vad är det då som vi ser som guldkorn? Ibland handlar det om att föremålet så tydligt visar att tillverkaren har varit skicklig i sitt hantverk. Andra föremål tilltalar ögat genom att det glittrar och lockar oss. Ibland handlar det om en fantastisk berättelse som föremålet för med sig. En doft av främmande land, en kärlekshistoria eller dramatiska händelser kan ibland förmedlas av en enda liten sak. Ibland är det när vi får reda på vem som ägt föremålet som det blir fantastiskt och spännande. Fantasin sätts i rörelse, trots att det ibland kan vara svårt eller till och med omöjligt att avgöra sanningshalten i föremålets historia. 

En liten flickas död
– Vissa berättelser kring föremål blir man så berörd av, säger Charlotte Åkerman.

Ett sådant exempel är en kista med kläder och leksaker som tillhört Emma Lovén, som föddes 1851. Hon bodde i Espö prästgård i Skåne och var yngsta dotter till kyrkoherden Nils Lovén och hans hustru Maria Sjytte. Hösten 1855 gick scharlakansfeber i trakten. Lilla Emma smittades och dog 28 november. 

Hennes far skrev till sin kusin den 11 december samma år: "jag har förlorat min lilla kära Emma, mitt älsklingsbarn, som var min och hela husets glädje och det älskligaste barn som föräldrar kunnat utbe sig af Gud", och han förebrår sig vidare att han "fått den olyckliga idén att flytta till Lund midt ibland skarlakansfebern. Du kan ej tro hur jag lidit och lider när den förebråelsen rätt ansätter mig." Samma dag antecknades i kassaboken "En likkista 24 Rdr." 

Den lilla träkistan i utställningen med Emmas tillhörigheter packades säkerligen direkt efter hennes död och har tagits om hand av släktingar fram till 1971 då Kulturen fick allt som gåva. 

Pressvisning: Vi förhandsvisar utställningen Guldkorn ur samlingarna. Samlingsavdelningens chef Charlotte Åkerman samt intendenterna Anders Jansson, Karin Hindfelt och Karin Schönberg berättar mer om några av föremålen i utställningen.Vi tillhandahåller också utställningskatalogens texter om föremålen. 

Plats: Kulturen, Tegnérplatsen i Lund, i Textilhallen. 

Datum och tid: Onsdagen den 9 oktober 2013 kl 11.00. 

Foton: pressbilder bifogas och foton kan tas under pressvisningen. För frågor kring Kulturens bilder kontakta Kulturens fotograf Viveca Ohlsson, 046-35 04 93, viveca.ohlsson@kulturen.com

För mer information: 
Charlotte Åkerman, chef för Samlingsavdelningen på Kulturen, 046-35 04 16, charlotte.akerman@kulturen.com

Anette Tryding, marknadskommunikatör och pressansvarig, 046-35 04 47, anette.tryding@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 29, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening som välkomnar alla att bli medlemmar. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin