2009-09-14 08:43Pressmeddelande

Kulturen i Lund hyllar jubilaren Lennart Hellsing med utställningen Hellsinglund

null

På fredag anländer ordkonstnären Lennart Hellsing till Kulturen för att, först av alla, ta del av museets nya utställning - Hellsinglund. Satsningen är Kulturens sätt att hylla Lennart Hellsing som tidigare i år fyllde 90 år. Hellsinglund öppnar under Kulturnatten.

Kort om utställningen Hellsinglund
Hellsinglund är en utställning kring Lennart Hellsings magiska skapande och låter besökarna uppleva Hellsings magiska värld i form av texter, musik, rytm, ramsor, bildkonst och inte minst lekkonst. I Hellsinglund finns ett stort ströyerskt sjörövarskepp där barnen kan leka, läsa och sjunga. En sjömanskista är fylld med Hellsings böcker och i hörlurar spelas musiken som skapats till Hellsings texter.
Hellsinglund omfattar även föreläsningar och evenemang som kretsar kring Lennart Hellsing. Redan på söndag, den 20 september kl 14, ges ett tillfälle att träffa årets Hellsingpristagare, Erik Magntorn, som berättar om sitt författarskap och hur han inspirerats av Lennart Hellsing. I november blir det även nypremiär av Malmö Operas uppsättning av barnoperan Flygande Trumman som denna gång spelas på Kulturen som en del av Hellsinglund. Hela programmet för Hellsinglund finns på www.kulturen.com.

Mottagning av Lennart Hellsing fredagen den 18 september kl 17.00

Kulturen bjuder in media att närvara vid mottagningen av Lennart Hellsing där flera av de personer som bidragit till Hellsinglund kommer att närvara. 

Kl 15.00 Lennart Hellsing hälsas välkommen av museichef Anki Dahlin som presenterar några av de som medverkat kring utställningen Hellsinglund.

 Kl 15.15 Utställningsproducenten Rie Hägerdal visar utställningen

 Ca kl 15.45 Tid för intervju och frågor från media

 KL 16.00 Mingel

 Kl 17.00 Middag för inbjudna (ej tillgänglig för media)

 Närvarande vid mottagningen:

 Anki Dahlin, museichef, Kulturen

 Rie Hägerdal utställningsproducent

 Caroline Owman, projektledare Hellsinglund, Kulturen

 Erik Magntorn, författare och Hellsingpristagare 2009

 Maria Sundqvist, konstnärlig ledare på Operaverkstan, Malmö Opera

 Krakel Spektakel och Herr Knarrlund, Flygande Trumman, Malmö Opera

 Hellsinglund invigs under Kulturnatten lördagen den 19 september kl 17.00

För mer information:
Erik Roman, pressansvarig, Kulturen tfn 046 35 04 47

Pressbilder: www.kulturen.com Lösenord: b469alle

 


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin