2013-04-10 06:30Pressmeddelande

Kommande utställning på Kulturen: Modefotografier - Carl Bengtsson

null

Carl Bengtsson är en av landets mest uppmärksammade modefotografer, välkänd internationellt för sitt stämningsfulla och poetiska bildspråk. Under mer än 30 år har han skapat bilder för såväl svenska som internationella modeföretag och magasin. I utställningen Modefotografier visar Kulturen ett 40-tal fotografier från den senare hälften av hans karriär.

Porträttmodefotograf
När bilderna flyttas från modemagasinen och samlas i Kulturens utställning förändras de och föder nya associationer. Carl Bengtsson kallar sig porträttmodefotograf och han ser sina bilder just som ett slags porträtt där modellen spelar en viktig roll. Hon måste vara personlig, kunna berätta en historia och vara trovärdig. Samtidigt ska en bra bild innehålla mystik. För att uppnå allt detta är mötet mellan fotografen och modellen helt avgörande.

Romantisk melankoli
Den unika svenska melankolin är en stor del av Carl Bengtssons bilder. Det är en romantisk melankoli gestaltad i ensamhet, kontemplation och närhet till naturen. Det visas både i modellens uttryck och hållning och i ljuset och val av miljö. I många bilder ser man en kvinna ensam med naturen, men tydligt klädd för en helt annan miljö. Melankolin kombineras med teatrala och romantiska inslag till en fantasieggande helhet.

Skivomslag
Carl Bengtsson föddes 1952 och fick sin första kamera 1964. Redan som tonåring började han fotografera och framkalla bilder själv. Sedan 1976 har han arbetat som fotograf och han hann göra ett stort antal skivomslag för många svenska artister som t ex Eva Dahlgren, Freestyle, Gyllene Tider och Noice innan han under 1980-talet började arbeta som modefotograf.

Genombrottet
Hans stora genombrott kom när han började arbeta med den nystartade, stilbildande svenska modetidskriften Clic. 1988 flyttade han till Paris för att arbeta för fler internationella uppdragsgivare, bland annat tidningen Elle. Idag har han Stockholm som bas men arbetar fortfarande internationellt. Carl Bengtssons första bok Portraits utkom 2011.

Plats: Kulturen i Lund
Utställningsperiod: 26 maj-3 november 2013

För mer information:
Viveca Ohlsson, utställningsproducent och fotograf Kulturen, tel 046-35 04 93
Maria Bohlin, informatör och tf pressansvarig, tel 046-35 04 29


Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening som välkomnar alla att bli medlemmar. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin