2021-08-16 10:37Pressmeddelande

”Knitstart my heart – Anna Bauer” på Kulturen i Lund

Den 25 september inviger vi utställningen Knitstart my heart – Anna Bauer. Konstnären Anna Bauer är känd för sina inspirerande böcker om hönsestrik och sitt träffsäkra, ofta humoristiska uttryck inom textil bildkonst. I utställningen får besökaren ta del av hennes konstnärliga process och skapande inom flera olika tekniker. Vi utlovar en färgstark upplevelse!

Hönsestrik är en sticknings-stil som kännetecknas av färgstarka mönster med egenhändigt utformade symboler och politiska budskap. I utställningen visas olika hönsestrik-alster, som kläder, coronamasker och väggsköldar. Här kan man också se dagboksbroderier och möta udda textila figurer.

Bild: Kulturen

Besökaren får röra sig genom flera rum och ta del av olika tekniker och uttryck, som alla är en del av Anna Bauers universum. Hon vill låta materialen komma till tals lika mycket som motiven och jobbar mycket med ytorna. Anna får berätta med egna ord om sin kreativa process i utställningen, och hennes texter kompletteras med korta historiska faktatexter om textila tekniker.

Det var min dagmamma som lärde mig att sticka när jag var sju år, men det var först när jag upptäckte Hönsestrik som stickningen drabbade mig på allvar. Jag tror att det är det oförutsägbara som lockar mig, att hela tiden få välja nya mönster och färger. Jag kan verkligen bli besatt av ett projekt medan jag håller på, men när det är klart är det inte lika viktigt längre. Det är själva ”hållapåandet” som är det fina i kråksången.

Som en del av utställningen finns Praktiken, ett rum där besökarna själva kan prova på att skapa i textila tekniker. Där kommer vi också arrangera programpunkter och kurser som anknyter till utställningen, bland annat kursen Hönsestrik med Anna Bauer i samarbete med Hemslöjden i Skåne.

Knitstart my heart – Anna Bauer gör avstamp i både punk och hantverkstraditioner. Utställningen vrider på perspektiven och försöker fånga det sköra och obegripliga som lätt slinker undan.

Kort om Anna Bauer:

Namn: Anna Lovisa Bauer
Ålder: 45
Bor: Göteborg, uppvuxen på bondgård i Västergötland
Sysselsättning: Textilkonstnär
Utbildning: Magisterexamen i textil konst, HDK (Högskolan för Konst och Design)
Inspiration: Glamrock, hantverkstraditioner och material
Motto: Det behöver inte bli perfekt!
Gillar: Mötley Crüe och ofrivillig komik
Favoritfärg: Hot pink och smutsig turkos
Ville som barn: Sköta sjuka elefanter
Vill som stor: Skriva mer

--------------------------------------------------------------------------

Utställning: Knitstart my heart – Anna Bauer

Utställningsperiod: 25 september 2021–28 augusti 2022. Mer information om invigningen den 25 september kommer att läggas upp i vårt kalendarium på www.kulturen.com/program

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund.

Pressvisning: Fredag 24 september kl 10.30. Anna Bauer och utställningsproducent Anna Sanfridsson visar och berättar om utställningen. Sedan finns tid för individuella intervjuer.

Kontakt:

Anna Sanfridsson, utställningsproducent, 046-35 04 69 , anna.sanfridsson@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.comOm Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin