2019-02-11 07:00Pressmeddelande

Katja of Sweden-utställning öppnar på Kulturen i Lund i sommar

Klänning från Malmö Mekaniska Tricotfabriks vårkollektion 1969, i mönster Näckros av Sven Fristedt. Foto: Claës Lewenhaupt.Foto: Claës Lewenhaupt.

Med egen avdelning på Saks Fifth Avenue i New York, förstasidor på världsledande modemagasin och utsåld kollektion på Harrods i London blev Katja of Sweden – Katja Geiger – Sveriges första internationellt kända modedesigner. Trendkänslig och målmedveten bröt hon med tidens snäva kvinnoideal och gick sin egen väg.

Skånskfödda Katja inspirerades av Kulturen i Lund, och skänkte före sin bortgång en stor samling av sin design till museet. Nu visar vi en stor del av detta för första gången.

2020 skulle Katja Geiger ha fyllt 100 år. Vi firar det med utställningen Katja of Sweden som gör nedslag i hennes färg- och mönsterrika design, och fångar tidsandan från 1960- och 1970-talen.

I utställningen kontrasterar det strama svartvita mot det kulörta lekfulla. Här blandas Katjas kläder, skor och huvudbonader med journalfilm och modefotografier av Claës Lewenhaupt och Georg Oddner.

Med Katjas egna ord berättar vi om hur hon gav den moderna kvinnan nya material, snitt och mönster, och hur det var att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

”Vad jag ville åstadkomma var en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda henne sköna, bekväma, härliga kläder, lätta att sköta och leva i utan att hon skulle behöva tänka på hur de klarade hemmet, jobbet, barnen, resorna, representationen och så vidare. ”

Utställning: Katja of Sweden

Utställningsperiod: 15 juni 2019–23 februari 2020

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen i Lund.

Pressvisning: Fredagen den 14 juni 2019 kl 10.30.

Pressbilder: Bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner en högupplöst version.

Kontakt:

Charlotte Åkerman, avdelningschef för Samlingar och ansvarig för utställningens innehåll och fakta, 046-35 04 16, charlotte.akerman@kulturen.com.

Anna Sanfridsson, textilkonservator och ansvarig för utställningens gestaltning, 046-35 04 69, anna.sanfridsson@kulturen.comOm Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin