2021-12-02 08:44Pressmeddelande

Katja of Sweden – ny bok om Sveriges första internationellt kända modedesigner

Katja Geiger (1920-2017) med varumärket Katja of Sweden var Sveriges första internationellt kända modeskapare. Hon skapade lättskötta, bekväma kläder och skor för den moderna kvinnan och gjorde succé i både Paris och New York. Lagom till jul presenterar Kulturen nu boken Katja of Sweden, ett rikt illustrerat praktverk som kan bli årets julklapp till design- och modeintresserade.

I boken beskriver författarna hur Katja Geiger drev sina estetiskt och tekniskt utmanande idéer, och hur hon målmedvetet styrde stora företag för att skapa ett nytt slags mode, i samarbete med nytänkande formgivare och fotografer. Boken är rikt illustrerad med foton tagna av samtida framstående fotografer som Claës Lewenhaupt och Georg Oddner. Här finns en skatt av mönsterprover, skisser och plagg som Katja skänkt till Kulturen i Lund. Boken innehåller dessutom berättelser från personliga möten med Katja och arkivmaterial samlat genom åren.

Katja hade en lång relation till Kulturen i Lund och återkom livet igenom till hur viktigt mötet med Kulturens samlingar var för henne och för hennes utveckling som formgivare. År 2011 skänkte hon allt hon hade kvar av sin egen design till museet. Tyngdpunkten i gåvan var modeplagg och arkivmaterial från 1960- och 1970-talen, en tid då designern var på topp. Den tidsperioden blev också fokus i utställningen Katja of Sweden som Kulturen producerade 2019, och som fortfarande visas som vandringsutställning på andra svenska museer. Nu känns det naturligt att lyfta fram Katjas generösa gåva av modeplagg, skor och arkivmaterial på ytterligare ett sätt – i en praktfull bok.

I boken skriver Charlotte Åkerman, chef för samlingsavdelningen på Kulturen, om den fina gåvan Kulturen fick, men också om Katjas liv, karriär och produktion. I ett kapitel berättar Tonie Lewenhaupt för första gången hur det var att arbeta med Katja kring marknadsföring och produktion, men också med att styla fotomodellerna när maken Claës Lewenhaupt fotograferade Katjas design.

Katja samarbetade med många mönsterformgivare under åren. Anna Lindqvist, som är intendent på Kulturen, presenterar Katja som mönstertecknare och hennes samarbete med ledande samtida konstnärer och designers som skapade mönster till Katjas modeplagg. Anna har dessutom skrivit ett kapitel om det goda samarbete Katja hade med Titti Wrange och hennes Anna-modeller kring design och tillverkning av tyghattar och mössor som matchade Katjas plagg.

Dessutom har vi velat att Katja själv ska få komma till tals i boken, och därför har vi lagt in Katja-citat här och där. En samling tidningsurklipp ger också samtidens bild av Katja of Sweden.

– Det här är en bok för mode- och designintresserade. Vi vet att det finns ett stort intresse även bland unga människor idag för Katja of Swedens design, säger Charlotte Åkerman som är chef för Kulturens samlingsavdelning och bokens redaktör.

Boken är producerad av det kulturhistoriska museet Kulturen i Lund, och säljs i Kulturens museibutik.  Det går att få boken hemskickad mot portokostnad, mer info på www.kulturen.com.

Bokens titel: Katja of Sweden

Redaktör: Charlotte Åkerman

Redaktion: Charlotte Åkerman, Anna Lindqvist, Carina Rundberg, Maria Jörgel Andersson, Anna Sanfridsson, Åsa Tornborg

Grafisk form: Maria Jörgel Andersson

Tryck:  Exakta Print AB, Malmö 2021

ISBN: 978-91-981364-9-4

För mer information:
Charlotte Åkerman, redaktör och chef för samlingsavdelningen på Kulturen, 046-35 04 16, charlotte.akerman@kulturen.com

Recensionsexemplar: Om du vill skriva om boken kan du beställa ett recensionsexemplar genom att mejla info@kulturen.com

Pressbilder: Bifogas, scrolla ner till presskit.


Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin