2011-12-21 15:49Pressmeddelande

Kartläggning av stulna silverföremål

null

I går, tisdag 20/12, vid 15.30 utsattes Kulturen för inbrott. En maskerad gärningsman lyckades bryta sig in i två montrar och få med sig ett stort antal silversmycken. Idag på morgonen har polisen gjort sin tekniska undersökning av brottplatsen och därefter har Kulturens personal jobbat med att kartlägga de stulna föremålen. Kulturen vill nu ha hjälp med att hålla utkik efter de stulna silverföremålen.

Larmet i Silverkammaren går vid 15.30 och två av Kulturens värdar är på plats någon minut senare. I Silverkammaren möter de en maskerad person som tagit sig in i två av montrarna med ett hammarliknande verktyg. Mannen försvinner från platsen då han ertappas av museivärdarna som tillkallar Polis. Polisen är på plats ca 5 minuter senare och söker av Norra museiområdet med polishund. Därefter spärras Silverkammaren i Herrehuset av.
   Under morgonen har polisens tekniker undersökt brottsplatsen. Därefter har Kulturens personal kartlagt och registrerat vilka föremål som saknas. Kulturen kommer nu skicka ut listor och bilder på föremålen till auktionsfirmor och liknande verksamhet.

Totalt 109 silverföremål har stulits. 84 av de stulna föremålen är ringar och övriga 25 är örhängen, halsband och armband. Det handlar om framförallt om allmogeföremål, främst samiska och skånska silversmycken. De är föremål från 1500 - 1800 talet och de flesta av föremålen är  unika. 

Kulturen publicerar nu bilder på de föremål som saknas och uppmanar alla som på något sätt kommer i kontakt med konstföremål, silver och smycken att hålla ögonen öppna efter ringar och smycken av detta slag. En lista med samtliga smycken samt stämpelmärkningar kommer även att spridas för att underlätta för handlare i branschen att hjälpa till att identifiera föremålen. De flesta av föremålen har även en unik KM-märkning (Kulturens föremålsmärkning) som gör att föremålen går att identifiera.

Listan samt översiktsbilder finns bifogade nedan i detta pressutskick.

För mer information:
Anki Dahlin, museichef, 046 35 04 02
Charlotte Åkerman, avdelningschef Samlingar, 046 35 04 16
Erik Roman, pressansvarig, 046 35 04 47

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar av såväl sydsvenskt material som världskultur. I drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan besökare ta del av en unik värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin